Tysk politiker vil fjerne Karl Marx fra gadebilledet

I det tidligere DDR er talrige gader opkaldt efter Marx og Engels. Nu vil en tysk politiker omdøbe navne på gader og stræder, der hylder kommunistiske koryfæer.

Gadenavnene efter de gamle kommunistiske koryfæer har altid været et diskussionsemne i Tyskland. Karl-Marx-Strasse i byen Potsdam ved Berlin blev i 2003 af Naumann Instituttet foreslået omdøbt til Harry S. Truman Platz efter den amerikanske præsident, som boede i en villa på vejen i forbindelse med Potsdam Konferencen (Postdan Conference), som fandt sted kort før afslutningen af Anden Verdenskrig. Arkivfoto: Eric Kirschbaum/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Karl-Marx-Strasse og Rosa-Luxemburg-Platz er blot nogle af de stednavne, der minder om dengang, Berlin var hovedstad i det kommunistiske diktatur DDR. Alene 550 gader, stræder og torve i det tidligere Østtyskland er opkaldt efter kommunismens åndelige fader, Karl Marx.

Og det er en decideret skændsel og en hån mod kommunismens ofre, mener den kristendemokratiske politiker Wolfgang Steiger, der har sat sindene i kog i Tyskland med kravet om at omdøbe gadenavne, der hylder ophavsmanden til det kommunistiske manifest.

»Mere end et kvart århundrede efter DDRs politiske og økonomiske bankerot, er det på tide at tage afsked med kommunismens erstatningshelgener i gadebilledet i de nye delstater,« siger Wolfgang Steiger, der er generalsekretær i CDUs økonomiske råd, til tabloidavisen BILD.

En gigantisk figur

Forslaget om at omdøbe gadenavne, der refererer til den kommunistiske fortid, har ikke overraskende fået dele af den tyske venstrefløj på barrikaderne. Særlig i partiet Die Linke, der har rødder i det østtyske socialistparti SED, fastholder ledende politikere, at det ville være decideret historieforvanskning at stryge Marx’ navn fra tyske gader.

»Marx var en af de vigtigste filosoffer, ikke bare i Tyskland, for menneskeheden som sådan«, siger den berlinske Linke-politiker Katrin Lompscher til the Local. »Han er uden diskussion en gigantisk figur i historien, [..] og det er ikke overraskende, at der er så mange gader opkaldt efter ham.«

Heller ikke hos de berlinske socialdemokrater er der begejstring at spore for Steigers forslag. »Skal Karl-Marx-Allee afskaffes? Det kan næsten ikke blive dummere. I hører virkelig til i oppositionen«, siger den tidligere formand for SPD i Berlin, Jan Stöß, til avisen Berliner Kurier.

Kritikken bider imidlertid ikke på Steiger, der er leveringsdygtig i alternativer til de kommunistiske gadenavne. I stedet for henvisninger til Marx, Friedrich Engels og den kommunistiske partiformand Ernst Thälmann. Til afløsning for bl.a. Thälmann, der blev arresteret og interneret ved den nazistiske magtovertagelse i 1933 og henrettet i 1944 i koncentrationslejren Buchenwald, foreslår Steiger at opkalde gadenavnene efter den berømte kristendemokratiske økonomiminister Ludwig Erhard, hvis sociale markedsøkonomi udgjorde grundlaget for det tyske »Wirtschaftswunder« i efterkrigstidens Vesttyskland.