Tysk politiker træder tilbage mistænkt for doktor-svindel

Det liberale FDPs ledende medlem af Europa-Parlamentet afgiver samtlige poster i partiet efter beskyldninger om, at hun har svindlet sig til en doktortitel.

Endnu en fremtrædende, tysk politiker er trådt tilbage efter beskyldninger om svindel i forbindelse med en doktortitel Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Endnu en fremtrædende, tysk politiker er trådt tilbage efter beskyldninger om svindel i forbindelse med en doktortitel.

Det liberale FDPs ledende medlem af Europa-Parlamentet Silvana Koch-Mehrin meddelte i aftes, at hun afgiver samtlige sine poster i partiet. Koch-Mehrin har været formand for FDP-gruppen i parlamentet og medlem af partiets ledelse. Desuden har hun været en af parlamentets næstformænd. Disse hverv afgiver hun, men ventes at fortsætte som menig EU-parlamentariker.

Beslutningen kom samme dag som Tysklands tidligere forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg af universitetet i Bayreuth fik papir på, at han med forsæt havde skrevet store dele af sin doktortitel af. Guttenberg, der var en af Tysklands mest populære politikere, trak sig tilbage fra samtlige politiske poster for godt to måneder siden.

Fiflede hun også med doktordisputatsen?

Den 40-årige Koch-Mehrin var i forvejen omstridt, efter det for halvandet år siden kom frem, at hun ikke hørte til EU-parlamentets flittigste medlemmer og ofte var fraværende ved møder. Nu undersøger universitetet i Heidelberg, hvor hun offentliggjorde en doktorafhandling 2001, om også hun har fiflet med disputatsen.

FDP er i øjeblikket i en overlevelseskamp. Partiet befinder sig ifølge meningsmålinger under spærregrænsen på fem procent og ville således ikke komme i Forbundsdagen, hvis der var valg nu. Den hidtidige formand, udenrigsminister Guido Westerwelle, er blevet presset til at træde tilbage fra partiets lederpost. Hans afløser skal udpeges i weekenden, og partiet ønskede åbenbart at skaffe en ny, pinlig sag af vejen hurtigst muligt.

Tidligere i går erklærede universitetet i Konstanz, at Veronica Sass, datter af Bayerns tidligere ministerpræsident Edmund Stoiber, frakendes sin doktortitel, fordi næsten 40 sider af disputatsen skal være plagiat. Sass har meddelt, at hun vil kæmpe mod afgørelsen i retten. Det burde hun teoretisk være rustet til, for hendes nu frakendte doktortitel er i jura.