Tysk politiker får skarp kritik efter plagiatsag: »Det er præcis det, han ikke har brug for«

Den tyske kanslerkandidat for CDU, Armin Laschet, er kommet i stormvejr efter en uheldig sag om plagiat. Det kunne ikke komme på et værre tidspunkt, vurderer Berlingskes korrespondent i Tysklands, Uffe Taudal. Laschet har nemlig selv haft travlt med at kritisere et andet parti for præcis det samme.

Kanslerkandidaten Armin Laschet har fået en uheldig hovedrolle i en sag om plagiat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adam Berry/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et gammelt ordsprog lyder, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i glashus.

Men netop det kom det tyske parti CDU og Armin Laschet for nylig til at gøre.

Fredag måtte kanslerkandidaten for CDU, Armin Laschet, undskylde, efter at der var fundet plagiat i en bog, han skrev i 2009 om immigration.

En meget uheldig sag for den i forvejen udfordrede politiker, lyder det fra Berlingskes korrespondent i Tyskland, Uffe Taudal.

»Det kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for Armin Laschet, og det er bestemt ikke en sag, han har brug for,« siger han.

Sagen kommer, efter at plagiat – og i den forbindelse politikernes troværdighed – i forvejen har været et omdiskuteret tema i den tyske valgkamp. I begyndelsen af juli blev kanslerkandidaten fra partiet Die Grünen (De Grønne), Annalena Baerbock, nemlig taget i at have plagieret andre bøger, da hun sendte sin politiske selvbiografi »Jetzt. Wie wir unser Land erneuern« (»Nu. Hvordan vi fornyer vores land«) på gaden.

På det tidspunkt holdt Armin Laschet og CDU sig ikke tilbage med at kritisere De Grønne. Og det bider Merkels efterfølger i halen nu:

»CDU kan ikke køre på med kritik af De Grønnes leder for noget, som deres egen leder selv bliver kritiseret for,« siger Uffe Taudal og uddyber: »På den måde kan det blive en håndsrækning til De Grønne«.

Når plagiat er blevet et politisk tema i valgkampen, skyldes det nemlig CDU selv. I skarpe vendinger har de kritiseret De Grønne, men når deres egen leder så gør det samme, er det svært at se, hvordan de skal komme ud af kniben selv:

»Det vil slå dem tilbage i hovedet nu. Nu kan alle sidde og vente på, hvad den næste sag er, for er der mere, hvor man kan komme efter Laschet?«

Uheldigt tidspunkt for en i forvejen upopulær politiker

Skandalen kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for den tyske kanslerkandidat, vurderer Uffe Taudal. Ud over at den tyske politiker er blevet taget i plagiat, sker det også i kølvandet på, at Armin Laschet har fået kritik for sin håndtering af de voldsomme oversvømmelser i Tyskland.

Han er bestemt ikke populær p.t.

Særligt en enkelt episode for nylig har sat ham i dårligt lys. Det var, da han stod i baggrunden under den tyske præsident Frank-Walter Steinmeiers tale i forbindelse med de alvorlige oversvømmelser, der har ramt det sydlige Tyskland, og kom til at grine – på direkte tv. Hans opførsel blev kritiseret så kraftigt, at han efterfølgende måtte undskylde på Twitter, hvor han også skrev, at hans adfærd havde været »upassende«.

Samtidig har Laschet i forbindelse med de voldsomme oversvømmelser også fået kritik for at udtale, at det ikke ville »få partiet til at ændre klimapolitik«.

Derfor er den tyske kanslerkandidat i forvejen udfordret på populariteten, og det kan ses i vælgernes opbakning:

»De seneste meningsmålinger har vist, at det koster ham, og vi står i forvejen på tærsklen til en valgkamp, hvor der ikke er særlig stor opbakning til ham som kanslerkandidat,« vurderer Uffe Taudal.

Det er ikke sikkert, at det vil have så stor en indvirkning på valget, at CDU vil tabe, eller at han vil miste posten. Men situationen er skrøbelig for Laschet, vurderer Uffe Taudal.

»De sidste uger har det set ud, som om han ville blive Tysklands næste kansler i en eller anden form for konstellation. Når sådan en sag så dukker op, samtidig med at han har en meget kritiseret optræden under oversvømmelserne, så giver det ham bare større problemer. Han skal prøve at overvinde sin manglende popularitet.«

»Det er præcis det, han ikke har brug for.«