Tysk politi på bar bund i sag om bombeangreb på Dortmunds spillerbus

Bombeattentatet mod Dortmunds spillerbus er fortsat uopklaret. Anholdt islamist har ikke forbindelser til gerningsstedet, vurderer tysk statsadvokat

Foto: SASCHA SCHUERMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN:  Tysk politi er fortsat på bar bund i jagten på en eller flere ukendte gerningsmænd, der tirsdag detonerede tre sprængsatser i umiddelbar nærhed af fodboldklubben Dortmunds spillerbus.

Dagen efter attentatet anholdt tysk politi i Wuppertal en 26-årig irakisk mand, der fortsat mistænkes for medlemskab af IS. Torsdag meddelte statsadvokaten, at der indtil videre ikke er noget, der tyder på, at den irakiske mand var involveret i bombeattentatet.

I stedet sigtes den irakiske mand for medlemskab af en terrororganisation. I 2014 rejste manden til Irak, hvor han ledte en gruppe på ti soldater for Islamisk Stat. Efter sin ankomst til Tyskland i 2016 har manden angiveligt fortsat stået i kontakt med Islamisk Stat.

Selvom tysk politi dermed kan glæde sig over en anholdt islamist, må efterforskerne samtidig sande, at tirsdagens bombeattentat fortsat er langt fra en opklaring.

Mystik om motiv

Ikke mindst er der fortsat usikkerhed om motivet til angrebet, der i døgnet efter angrebet blev behandlet som en terrorhandling af tysk politi.

I nærheden af attentatstedet fandt politiet tirsdag aften tre breve med en enslydende tilståelse, der fremstiller angrebet på bussen som gengældelse for tysk engagement i krigen mod Islamisk Stat. Derfor rettede efterforskerne i første omgang søgelyset mod den islamistiske scene i Tyskland.

Flere eksperter har imidlertid anført, at fremgangsmåden og formuleringerne i brevet adskiller sig fra tidligere attentater begået af IS-sympatisører. Til avisen Tagesspiegel forklarer en anonym kilde fra forbundskriminalpolitiet, at metoden »i hvert fald er atypisk« for islamistisk motiverede terrorangreb.

Med andre ord kan brevet været et forsøg på at lede efterforskerne på vildspor. Ifølge Tagesspiegel kan det ikke udelukkes, at brevet med tilståelsen er forfattet af venstre- eller højreekstremister med henblik på at diskreditere muslimer.

Ikke desto mindre vurderer politiet, at brevet skal tages seriøst, eftersom ophavsmændene tydeligvis er i stand til at fremstille eksplosivt materiale, der i overensstemmelse med opfordringer fra Islamisk Stat kan anvendes mod ’vantro’ personer i Tyskland.

I mellemtiden har politiets teknikere analyseret sprængstoffet, der blev brugt ved attentatet. De tre sprængsatser var armeret med små metalstykker, der ifølge teknikerne kunne have haft dødelig effekt. »Vi kan være glade for, at der ikke skete mere«, udtaler en talsmand for statsadvokaten til Süddeutsche Zeitung.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland