Tysk politi: 18-årig gerningsmand var amokløber uden politisk motiv

Intet tyder på at den 18-årige tysk-iranske gerningsmand, der stod bag en skudepisode i München fredag aften, skulle have forbindelse til islamistiske terrorgrupper. På et pressemøde lørdag middag fortalte det tyske politi, at manden handlede alene og var inspireret af andre såkaldte »ensomme ulve«.

Ifølge tysk politi er der ikke noget, som knytter den 18-årige pistolmand fra München til IS eller andre terrororganisationer. Derimod var han angiveligt psykisk ustabil og inspireret af et skoleskyderi. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS GEBERT

Lørdag middag indkaldte politiet i München til et pressemøde, hvor de gjorde status over fredagens skudepisode nær indkøbscenteret Olympia lidt nord for München i det sydlige Tyskland, hvor 10 blev dræbt og 27 sårede, heraf befinder 10 sig i en kritisk tilstand hvoraf den ene er en 13-årig. De omkomne er alle unge mennesker mellem 14 og 45 år. Tre af dem stammede fra Kosovo. Tre af dem er kvinder.

Pressemødet blev skubbet et kvarter, uden at politiet ville oplyse hvorfor.

Münchens politidirektør begyndte med at fastslå, at den 18-årige mand, stod alene bag angrebet på de handlende i og omkring indkøbscenteret Olympia fredag aften. Politiet afviser yderligere, at der skulle være nogen forbindelse til hverken islamistiske grupper eller politiske motiver.

Inspireret af skoleskyderi

I løbet af aftenen og natten blev der indsat 2.300 politibetjente i byen. Deres primære formål var at sikre byen. Natten til lørdag ransagede politiet en lejlighed i bydelen Maxvorstadt i München. Lejligheden tilhører den 18-åriges forældre, hvor også den 18-årige selv havde værelse.

Under ranssagningen er der ikke fundet beviser på, at den 18-årige skulle have nogen forbindelse til islamiske terrorgrupper, fortæller det tyske politi. På pressemødet beskriver den offentlige anklager gerningsmanden som »en klassisk amokløber uden politisk motivation«.

Dog er der fundet materiale, der indikerer, at den 18-årige har været dybt fascineret af et skoleskyderi, der fandt sted i Tyskland i 2009 i Winnenden nær Stuttgart i det sydlige Tyskland. Dengang skød og dræbte en 17-årig mand iklædt sort militæruniform 15 personer - de fleste elever- på den tekniske skole, Albertville Real­schule.

Sikkerhedskilder oplyser desuden, at den 18-årige havde problemer i skolen og var stærkt optaget af skydespil på nettet.

Den tyske terrorekspert Elmar Thevessen beskriver overfor TV-stationen ZDF gerningsmanden som en »copy cat«, der var psykisk ustabil og nærede en stor interesse for enlige angrebsmænd. Nanvet på den 18-årige er endnu ikke offentliggjort, men han er identificeret af flere tyske medier.

Den 18-årige skulle ifølge politiet desuden lide af en depression og sandsynligvis var i behandling.

Samme pistol som Breivik

Lørdag formmidag startede politiets arbejde med at rekonstruere episoden i og omkring indkøbscenteret. Derfor er et stort område omkring indkøbscenteret og hovedvejen Hauser Str. lørdag formiddag afspærret, og tungtbevæbnede betjente sikrer, at ingen nærmer sig gerningsstedet. I alt er 800 betjente kaldt på arbejde i München lørdag - heraf nogle fra nabolandet Østrig.

På de sociale medier har politiet natten morgenen igennem opfordret brugere til ikke at spekulere i, hvad den 18-åriges motiv var eller dele billeder af hændelsen. Det er ifølge Elmar Thevessen et forsøg på at mindske rygtedannelse og forhindre, at oplysningerne bliver brugt til »forkerte politiske formål« og af hensyn til de efterladte. Politiet opfordrer i stedet vidner til at henvende sig direkte.

I alt har politiet modtaget 4.310 nødopkald siden skudepisoden fandt sted. Det er cirka fire gange over det sædvanlige.

Ud over rekonstrueringen fokuserer politiet på at skaffe oplysninger om gerningsvåbenet. Den 18-årige mand skød med en ni millimeter Glockpistol - af samme slags som Anders Breivik benyttede fem år tidligere i på Utøya - som han havde anskaffet sig ulovligt. Pistolens serienummer var blevet fræset væk. Gerningsmanden havde undladt at bruge alle skuddene i sit magasin. Han havde desuden ubrugte patroner med sig i rygsækken. I alt over 300 skud.

Skærpet sikkerhed

På pressemødet fastslog politiet, at alt igen er normaliseret i München, og der er ifølge politidirektøren ingen grunde til at blive indendøre længere. Politiet kan dog ikke sige noget om, hvornår indkøbscenteret Olympia åbner igen.

Bytrafikken kører også igen på nær enkelte stop, som politiet holder tilbage.

Ifølge den tyske TV-kanal ZDF varsler den bayerske bundespræsident, at der allerede i løbet af den kommende uge, vil blive indført skærpede sikkerhedsforanstaltninger i Bayern.