Tysk pølsedebat: Må et bratwurstmuseum godt ligge i en gammel koncentrationslejr?

Et tysk museum med pølsefestivaler og pølseteater kan blive opført i et område, der engang har været knyttet til Buchenwald-koncentrationslejren. Og det har vakt debat i Tyskland.

Foto: Liselotte Sabroe

Pølseteater og pølsefestivaler kan blive til virkelighed på et nyt tysk bratwurstmuseum.

Men det er ikke selve pølseaktiviteterne, der vækker vrede blandt tyskerne i Thüringen. Det er derimod bratwurstmuseets planlagte beliggenhed. For ejeren vil opføre museet i et område, der under Anden Verdenskrig var tilknyttet Buchenwald Koncentrationslejr.

Det skriver nyhedsmagasinet Spiegel.

Museet skal opføres i byen Mühlhausen i et område, der under Anden Verdenskrig var en satellitlejr tilknyttet koncentrationslejren Buchenwald. Mellem 1944 og 1945 blev omkring 700 jødiske kvinder holdt fanget i lejren, skriver Spiegel. Mange af dem var tvunget til at slide i den nazistiske forsvarsindustri, og flere sultede ihjel.

Men fra næste år skal turister i stedet kunne komme dertil for at spise pølser og hygge sig, skriver avisen Bild. Museet skal fylde 16 hektar og blandt andet inkludere et hotel og en scene til teater og show.

Men dét er fuldstændig uacceptabelt, mener Reinhard Schramm, som er formand for det jødiske samfund i Mühlhausen. Han er ikke imod, at der opføres et bratwurstmuseum i byen – men det kan ikke være placeret i en gammel koncentrationslejr, mener han:

»En placering oven på barakkerne af en jødisk tvangsarbejdslejr er uacceptabelt,« siger han til Spiegel.

Køberen af den gamle koncentrationslejr, 36-årige Jan Kratochwil, vil opføre museet for 4 millioner euro. Og hans marketingchef har over for Bild erklæret, at der slet ikke har været nogen satellitlejr i området – på trods af, at kasernerne, som kvinderne formentlig har boet i, stadig står der.

»Det er helt forkert,« siger Rikola-Gunnar Lüttgenau, der er formand for mindesforeningen for Buchenwald:

»At det var ekstern lejr i Buchenwald er en historisk kendsgerning. Flere hundrede kvinder måtte arbejde der. Tre døde på jorden,« siger hun til Bild.