Tysk plagiat-ministers nye job vækker harme

Karl-Theodor zu Guttenberg, der i marts trådte tilbage som Tysklands forsvarsminister, fordi han havde snydt med sin doktorafhandling, er på vej mod comeback.

Karl-Theodor zu Guttenberg trådte i marts tilbage som Tysklands forsvarsminister. Her ses han med hustruen Stephanie. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt at flyve, dybt at falde: Sådan fremstod Karl-Theodor zu Guttenberg, da han i marts trådte tilbage som Tysklands forsvarsminister.

Manden, der på det tidspunkt var tysk politiks mest lysende stjerne, var blevet taget i at kopiere andre akademikeres oplysninger og bruge dem i sin doktorafhandling.

Comeback

Ni måneder efter sin dramatiske retræte lægger den konservative stemmesluger fra sidste forbundsdagsvalg nu an til et comeback, som straks har vakt opsigt:

Karl-Theodor zu Guttenberg skal nemlig rådgive EU-Kommissionen om, hvordan man kan få skabt mere frihed på internettet i autoritære regimer.

Skæbnens ironi vil, at det netop var internet-aktivister, der kostede den 40-årige doktortitlen, da de afslørede hans fusk og indbragte ham øgenavnet "dr. Googleberg".

Skæbnens ironi

EU's kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, kan dog ikke se det mærkelige i, at det netop er en mand, der blev fældet af internettet, som nu skal rådgive kommissionen om frihed og menneskerettigheder på nettet.

- Jeg leder efter talent, ikke efter hellige, siger den hollandske kommissær ved mandagens præsentation i Bruxelles.

Efter eget udsagn tog hun allerede i sommer kontakt til den adelige sydtysker og tilbød ham det ulønnede job.

Snydespørgsmål mødt med smil

På den velbesøgte pressekonference bliver Guttenberg spurgt, om internetfrihed for ham betyder "copy-paste for alle". Et spørgsmål, hovedpersonen møder med et smil:

- Jeg er personligt blevet udsat for internettets magt. Og jeg anerkender og værdsætter dets evne til at drage dem til ansvar, som er ved magten.

Til det svarer den anonyme akademiker, hvis hjemmeside GuttenPlag-Wiki afslørede eksministerens plagiat, over for nyhedsbureauet dpa:

- Hvis jeg stiller mig midt på gaden og bliver kørt ned af en bil, så betyder det ikke, at jeg er bilmekaniker.

De Grønne i EU-Parlamentet vil nu bede Kommissionen forklare udnævnelsen, som vækker hovedrysten hos mange.

- Man må spørge sig selv, om fru Kroes har mistet forstanden, siger den socialdemokratiske tyske EU-parlamentariker Bernhard Rapkay til dpa og henviser til, at Guttenberg tidligere har talt for at spærre data på internettet.

/ritzau/