Tysk muslim-rapport udløser bekymring

En rapport om Tysklands muslimer, der byg­ger på 1.750 telefoninterview, viser, at seks pct. er rede til at bruge vold, og flere er »fundamentalistisk indstillet«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyrre pct. af Tysklands muslimer er »fundamentalistisk indstillet«, og seks procent rede til at bruge vold, viser en undersøgelse fra universitetet i Hamburg. Rapporten, der bygger på telefoninterview med 1.750 muslimer, er bestilt af det tyske indenrigsministerium og offentliggjort i denne uge. Ministeriet er påfaldende tilbageholdende med kommentarer om tallene. Indenrigsminister Wolfgang Schäuble nøjes med at fastslå et »islamistisk radikaliseringspotentiale, der må tages alvorligt«.

Undersøgelsens resultater er forholdsvis overraskende. Tyske efterretningstjenester er hidtil gået ud fra, at mellem en og tre pct. af landets muslimer er villige til at anvende vold. Hvis de nye tal står til troende, er det mindst dobbelt så mange. Omvendt er der en række lighedspunkter med ikke-muslimer, fremgår det. Således har 14 pct. af de adspurgte muslimer »problematiske indstillingsmønstre«, hvilket betyder, at de ikke støtter demokratiske værdier og/eller i høj grad accepterer politisk-religiøs vold. Blandt unge ikke-muslimske tyskere er 14 pct. stærkt kritiske eller ligefrem fjendtlige over for udlændinge. Hvordan modstanden mod udlændinge er i den generelle befolkning fremgår ikke.

Ifølge rapporten mener næsten 40 pct. af de adspurgte muslimer, at »fysisk vold som reaktion på Vestens trussel mod islam« er i orden. Her kommer det an på, hvad der opfattes som trussel, og hvilke forhold »Vesten« gøres ansvarlig for, hedder det.

Det bekræftes også, at det langtfra kun er dårligt uddannede og underprivilegerede muslimer, som føler sig tiltrukket af fundamentalisme. Seks-otte pct. af adspurgte muslimske studerende er skeptiske over for demokratiet og går ind for shariaen, eller islamisk ret.

Eksperter og politikere modtager rapporten med bekymring og mener, at den er troværdig. SPDs islamordfører i Forbundsdagen, Lale Akgün, mener, at Schäuble bør opløse den islamkommission, han nedsatte for et års tid siden. Indenrigsministeren kan ikke sidde ved samme bord som repræsentanter for autoritære, islamiske organisationer, mener hun.

SPD: Muslimer forføres
»De forfører unge muslimer,« siger Akgün, der selv har muslimsk baggrund.

Talsmænd for de store muslimske foreninger i Tyskland opfordrer til en »forsigtig og ikke ensidig« omgang med rapporten. »Unge muslimers indstilling til demokrati og retsstaten adskiller sig ikke væsentligt fra ikke-muslimers,« siger en talsmand for foreningerne, der dog kun har en organisationsprocent på omkring 15.

Rapporten fører formentlig ikke til konkrete initiativer, men vil blive brugt i det daglige arbejde af såvel efterretningstjenester som undervisningsmyndigheder og islamkommissionen, der er oprettet for at bedre forholdet mellem muslimer og ikke-muslimer i Tyskland.

Der bor flere end tre mio. mennesker med muslimsk baggrund i nabolandet heraf 1,8 mio., hvis familie oprindelig stammer fra Tyrkiet. Det betyder, at omkring 180.000 muslimer i Tyskland er villige til at bruge vold, hvis undersøgelsen er realistisk. Dette budskab må tyske politikere formentlig bruge juledagene til at fordøje.