Tysk minister til Tyrkiet om migrantaftale: »Jeres indsats vil gå over i verdenshistorien«

EU frygter i stigende grad, at Tyrkiet ikke vil overholde den altafgørende EU-Tyrkiet-aftale fra 2016, der har begrænset migrantstrømmen fra Tyrkiet. Under et besøg i Ankara lover Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, flere penge til Tyrkiet. Tysklands opposition frygter dog, at pengene kan gå til »sikre zoner« i kurdiskkontrollerede dele af Syrien.

Bekymringen for en ny migrant- og flygtningestrøm har fået Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, til at rejse til Tyrkiet for at tale med sin tyrkiske kollega, Suleyman Soylu. Seehofer havde både store ord og løfter om flere penge med i rejsetasken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adem Altan/AFP/Ritzau Scanpix

Rolleskiftet er et af de større i nyere tysk politik. I årevis har Horst Seehofer som CSUs formand været den argeste kritiker af kansler Angela Merkels flygtningepolitik.

Som indenrigsminister kæmper han nu en hård kamp for at bevare den flygtninge- og migrantaftale med Tyrkiet, som Merkel orkestrerede i 2016.

Groft sagt går aftalen ud på, at Tyrkiet sikrer, at flygtninge- og migranter ikke sejler over til Grækenland – til gengæld modtager landet et betragteligt milliardbeløb fra EU.

Nye tal fra FN har imidlertid skabt stor bekymring for, at Tyrkiet ikke længere lever op til aftalen. I henhold til FN har bådtrafikken til Grækenland i september taget et spring opad – alene i september ankom 12.000 flygtninge- og migranter fra Tyrkiet til Grækenland.

Og bekymringen er ikke blevet mindre af præsident Erdogans slet skjulte trusler om at ville oversvømme EU med flygtninge.

Migrant- og flygtningestrømmen fra Tyrkiet til Grækenland er på ny begyndt at tage til i styrke. Det viser de seneste tal fra FN. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix.

Strømmene fra 2015 spøger

Allerede ved sin ankomst torsdag til møder med sin tyrkiske kollega, Süleyman Soylu, i Ankara havde Horst Seehofer de helt store ord fremme.

»Uden jeres solidaritet kunne vi ikke have klaret migrationsproblemet i vores region. Af hjertet tak! Det er en indsats, som kommer til at gå over i verdenshistorien,« sagde Horst Seehofer.

Den tidligere CSU-formand – CSU er det bayerske søsterparti til Angela Merkels CDU – betonede også, at EU-Tyrkiet-aftalen er af altafgørende betydning for, at den tyske regering kan indfri sit løfte til den tyske befolkning:

2015 med den store flygtningestrøm er »et år, som ikke må gentage sig«.

Seehofer udstak desuden et løfte om, at Tyskland er villig til at »hjælpe Tyrkiet, hvor det end måtte ønske det«.

Süleyman Soylu vil nu udarbejde en liste med ønsker til både Tyskland og EU.

Det er bekymringen for, at 2015-flygtningestrømmene kan gentage sig, der fik Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer (tv.) – som lider af flyskræk – til at foretage en af sine få udlandsrejser, så han i Tyrkiet kunne møde sin . Fold sammen
Læs mere
Foto: Alp Eren Kaya/Ritzau Scanpix.

Inden mødet påpegede Soylu, at ét af de emner, han ville rejse over for Seehofer, er ønsket om at etablere en »sikker zone« i det kurdiskkontrollerede Syrien for at beskytte den tyrkiske grænse mod det, Tyrkiet anser for at være kurdiske terrorister.

Usikre over for de sikre zoner

Risikoen for, at EU som følge af Tyrkiet-aftalen kan blive trukket dybere ind i Mellemøstens blodige krig, skaber dog bekymring.

De Grønnes viceformand i Forbundsdagen, Claudia Roth, betegner Tyrkiets ønske om sikre zoner som en »vanvittig idé«.

Inden Seehofer fortsatte rejsen til Grækenland, spillede han bolden videre til EUs nye kommissionsformand, Ursula von der Leyen:

»Jeg vil rejse til Bruxelles og give den nye kommissionsformand et indtryk af min rejse, så der kan handles hurtigt.«

EUs afgående kommissær for migration og indre anliggender, Dimitris Avramopoulos, deltog i møderne i Ankara.

Han understregede, at EU-Tyrkiet-aftalen er et fælles projekt, og modsat Seehofer påtalte Dimitris Avramopoulos offentligt den pludselige stigning i antallet af flygtninge og migranter, der ankommer til Grækenland fra Tyrkiet.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland