Tysk minister beskyldes for fifleri med doktortitel

Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg skal have skrevet længere passager i sin doktordisputats af - uden kildeangivelse.

Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg under et besøg i Polen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER ANDREWS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg beskyldes for at have fiflet med sin doktordisputats.

Guttenberg skal flere steder i sin disputats om forfatninger i Europa og USA have skrevet af fra et foredrag og en avisartikel - uden kildeangivelse. Det fremgår af Süddeutsche Zeitung onsdag.

Foredraget blev holdt 2004, og artiklen stammer fra den schweiziske søndagsavis NZZ am Sonntag 2003. Disputatsen blev afleveret til det juridiske fakultet ved universitetet i Bayreuth 2006. Året efter blev Guttenbergs arbejde kronet med topkarakteren summa cum laude.

Men disputatsen er "et frækt plagiat" og "en vildledning", siger juraprofessor Andreas Fischer-Lescano fra universitetet i Bremen. Professoren har opdaget det tilsyneladende plagiat ved en rutineundersøgelse, hedder det i Süddeutsche Zeitung.

Det angivelige plagiat dokumenteres i dag af Süddeutsche Zeitung.

Guttenberg er den mest populære minister i forbundskansler Angela Merkels regering, viser meningsmålinger. Den 39-årige er således mere afholdt end kansleren. Han er af adelig slægt, hans kone er efterkommer af statsmanden Bismarck og han kaldes charmerende. Politisk har han gjort sig bemærket ved at indtage upopulære standpunkter, som senere har vist sig at være bæredygtige - f.eks. modstand mod statsstøtte til Opel-fabrikkerne og afskaffelse af værnepligten.

På det seneste har han imidlertid været plaget af en række skandaler i forsvaret. De kan ikke direkte føres tilbage til ham, men som minister har de været hans ansvar, og der er kommet ridser i lakken.

Den angivelige plagiatsag undersøges nu af ombudsmanden ved universitetet i Bayreuth. Selv siger Guttenberg til Süddeutsche Zeitung, at han tager undersøgelsen afslappet. "Jeg har udfærdiget arbejdet efter bedste viden og samvittighed," erklærer han.