Tysk minister: Benzinafgift skal dække flygtningekrise

Tyske politikere lægger afstand til Schäubles forslag om europæisk benzinafgift, mens CSU-formand Seehofer planlægger at klage over Merkels flygtningepolitik ved en tysk domstol.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble (CDU), vil have Tysklands bilister til at betale for flygtningekrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY MONASSE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Måske skal de europæiske bilejere til lommerne for at betale for flygtningestrømmen.

»Hvis der ikke er nok midler i de nationale budgetter, så lad os for eksempel aftale, at vi hæver afgiften på hver liter benzin med et vist beløb.« Sådan lyder det kontroversielle forslag fra en af Europas mest magtfulde politikere, den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble (CDU).

»Vi er nødt til at sikre Schengens ydre grænser. Løsningen af disse problemer må ikke fejle på grund af begrænsede midler,« siger Schäuble i et interview med Süddeutsche Zeitung.

I det bilglade Tyskland er Schäubles forslag forudsigeligt nok blevet mødt med voldsom kritik fra næsten samtlige partier. Selv i hans eget parti er afvisningen stor.

»Det er ikke gangbart, at tyske pendlere, der er henvist til deres biler, nu skal betale regningen,« siger næstformand Julia Klöckner, mens Sahra Wagenknecht, gruppeformand hos Die Linke i en Twitter-opdatering skriver, at »Schäuble flipper ud«. I stedet kalder Wagenknecht på en tysk formueskat.

Schäubles udmelding kommer efter en heftig debat mellem EUs finansministre om medlemslandenes finansielle bidrag til sikring af unionens ydre grænser. Blandt andet har Italien vægret sig ved at bidrage til EUs Tyrkiet-flygtningeprogram på tre mia. euro.

Flygtningepolitik for retten

Efter hændelserne i Köln nytårsnat, hvor grupper af arabiske og nordafrikanske mænd krænkede kvinder, er Angela Merkel kommet under tiltagende pres for at ændre sin flygtningepolitik. I særdeleshed har regeringspartiet CSU i Bayern genoptaget sin kampagne for at få kansleren til at begrænse flygtningestrømmen til Tyskland.

Som det seneste har CSU-formand Horst Seehofer givet Angela Merkel 14 dage til at indføre de nødvendige ændringer. I modsat fald vil CSU-chefen klage ved den tyske forfatningsdomstol. CSU og Seehofer har ved flere tidligere lejligheder truet Merkel med at lade tyske forfatningsdommere tage stilling til hendes flygtningepolitik. Indtil for nylig har de færreste regnet med, at der var tale om andet end en symbolsk trussel.

Nu har CSU fået opbakning fra den tidligere forfatningsdommer Udo Di Fabio, der i en rapport vurderer, at den tyske forbundsstat i løbet af flygtningekrisen har forsømt sin forfatningsmæssige pligt til at sikre de enkelte delstaters selvstændighed.

Den tidligere dommer skriver også, at Tyskland ikke har pligt til at tage imod et ubegrænset antal krigsflygtninge. Såfremt Udo Di Fabio har ret i sin vurdering, vil CSU have gode chancer for at føre en sag ved den tyske forfatningsdomstol. Spørgsmålet er, om CSU er villig til at risikere massiv regeringskrise, som vil være den uundgåelige konsekvens af en forfatningsklage over kanslerens flygtningepolitik.