Tysk minister advarer USA: EU vil bekæmpe amerikanske sanktioner

Søndag sendte Tysklands økonomiminister, Brigitte Zypries, en advarsel til Washington. Amerikanske sanktioner mod Rusland er i strid med international ret og vil blive bekæmpet af EU, siger ministeren.

Amerikanske sanktioner strider mod international lov, advarer Tysklands økonomiminister, Brigitte Zypries. Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL SCHMIDT

EU og USA er kommet et skridt nærmere en veritabel handelskrig. Søndag sendte den tyske økonomiminister, Brigitte Zypries, en klar advarsel til amerikanerne i den verserende strid om USAs sanktioner mod Rusland.

»Vi anser det for at være imod international lov, ganske enkelt,« sagde Zypries til Die Zeit.

»Selvfølgelig ønsker vi ikke en handelskrig. Men det er vigtigt, at EU-kommissionen nu undersøger muligheden for modtiltag,« tilføjede hun.

Zypries sigter til en sanktionspakke rettet mod Rusland, der for nylig blev vedtaget i både Senatet og Repræsentanternes Hus i Washington. Præsident Trump har indvilliget i at underskrive pakken, der sigter til at straffe Kremls anneksion af Krim-halvøen og for mulig indblanding i det amerikanske valg i 2016.

Det er første gang, at USA retter sanktioner mod Rusland uden først at koordinere med EU. Og skridtet har vakt vrede i flere europæiske hovedstæder, men først og fremmest i Berlin.

I yderste konsekvens kan sanktionerne nemlig udløse bøder til tyske energiselskaber som Uniper og Wintershall, der er med til at bygge den tysk-russiske gasledning Nordstream II i Østersøen. Både i Berlin og Bruxelles bliver sanktionerne set som et forsøg på at presse Tyskland til at droppe Nord Stream 2 til fordel for amerikansk naturgas.

»Det kan ikke passe, at sanktioner bliver misbrugt til at fortrænge russisk gas for at kunne sælge amerikansk,« sagde udenrigsminister Sigmar Gabriel, da Senatet vedtog en tidligere udgave af lovforslaget i sidste måned.

EU-landene er dog fortsat uenige om sanktionerne. Mens regeringerne i lande som Østrig og Tyskland er rødglødende over det amerikanske lovforslag, hilser en række østeuropæiske lande - herunder Baltikum og Polen - sanktionerne velkommen.

I Moskva har Vladimir Putin reageret på sanktionerne ved at udvise 755 amerikanske diplomater.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland