Tysk minister advarer mod 260 farlige landsmænd

Den tyske indenrigsminister vil skærpe kontrollen af flypassagerer i EU. Imens forberedes demonstrationer for og imod Pegida-bevægelsen og dens aflæggere i München.

Den voksende højreorienterede Pegida-bevægelse holder ugentlige demonstrationer flere steder i Tyskland. Igen mandag er der planlagt marcher i bl.a. München, hvor der ventes at deltage tusinder oven påterroren i Paris, men der er også anmeldt moddemonstrationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT MICHAEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: De ansatte på avisen Hamburger Morgenpost producerede søndag dagens avis under øgede sikkerhedsforanstaltninger, efter at én eller flere ukendte gerningsmænd natten til søndag havde kastet sten og en brandsats ind i kælderen under bladet. Branden blev slukket, ingen kom til skade, og motivet kendes ikke. Hamburger Morgenpost havde trykt tegninger af profeten Muhammed fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo efter onsdagens angreb i Paris, og politiet efterforsker en eventuel sammenhæng.

Uafhængigt heraf arresterede politiet i delstaten Nordrhein-Westfalen lørdag en 24-årig tysker, der mistænkes for at tilhøre terrorgruppen Islamisk Stat. Ifølge den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière (CDU), er der så mange personer som aldrig før i Tyskland, der betragtes som trusler mod sikkerheden.

»Vi går ud fra omkring 260 personer. Vi har radikaliseringsprocesser i Tyskland, gennem hvilke personer ændrer sig både indvendigt og udvendigt – for eksempel spisevaner. Her er vagtsomhed fra borgerne, familierne, naboerne, sportsvenner eller medtroende i moskémenighederne vigtig og rigtig,« siger Thomas de Maizière til avisen Bild.

Indenrigsministeren vil øge muligheden for at lagre metadata fra elektronisk kommunikation i Tyskland og genoplive et forslag til en EU-forordning, der skal gøre det muligt at sammenligne visse passagerlister med efterforskningslister. 550 personer er rejst fra Tyskland til Syrien og Irak, og 150 til 180 er vendt tilbage. Heraf er 30 kampvandte fundamentalister, siger de Maizière.

Ud- og indrejsereglerne skaber splid i regeringen. CDU og CSU kritiserer SPDs justitsminister, Heiko Maas, for ikke at stramme dem nok. Maas henviser til, at Frankrigs skærpede regler ikke forhindrede angrebet mod Charlie Hebdo.

Demo og moddemo anmeldt i München

Efter terrorangrebet i Paris er konflikten mellem den nationalistiske Pegida-bevægelse og politikere og civilsamfundet i Tyskland spidset til. Thomas de Maizière beskylder bevægelsen, der hver mandag demonstrerer i Dresden mod en påstået »islamisering« af Tyskland, for at misbruge tragedien i Paris til at mistænkeliggøre islam og Tysklands muslimer. Pegida-arrangørerne har planlagt en march med sørgebind. Justitsminister Heiko Maas opfordrer dem til at aflyse mandagens optog.

»Ofrene har ikke fortjent at blive misbrugt af den slags hetzere,« siger han til Bild.

I München kæmper to aflæggere af Pegida om pladsen. En Mügida- og en Bagida-march er anmeldt til mandag aften. Navnene står for for henholdsvis München og Bayern mod islamiseringen af »aftenlandet« – altså Vesteuropa. Bag Mügida står den tidligere generalsekretær for det højrenationale parti Die Freiheit. Ifølge avisen Süddeutsche mobiliserer marcherne også »naziscenens who is who«. Medlemmer fra Die Rechte, NPD og »Identitäre Bewegung« har meldt deres deltagelse. Lederen af Bagida, en Frau W., der har opbakning fra Pagida, har anmeldt 300 demonstranter. Hun tager afstand fra nynazister og hævder at tale på vegne af folket.

»Vi er det demokratiske folk. Politikerne er vores ansatte. Folket er chefen,« siger hun til Süddeutsche.

Det meste af folket er dog imod hende. Ifølge målinger finder mellem 20 og 30 procent af tyskerne Pegida-marcherne for retfærdiggjorte. Søndag eftermiddag havde knap 400.000 mennesker støttet en online-protest mod bevægelsen. En moddemonstration i München med 3.000 personer er anmeldt. Deres erklærede mål er München som en åben by »uden plads til racister og antimuslimske hetzere«. Bag demonstrationen står 70 organisationer fra forskellige trossamfund, civilsamfundet, en række politiske partier og fagbevægelsen.

Politiet har annonceret, at der vil være 500 betjente på gaden for at beskytte alles ret til at ytre sig fredeligt.