Tysk medie: Tyskland spionerede også mod amerikanerne

Angela Merkel lod som om, at hun var forbitret, da hun i 2013 blev klar over, at USA aflyttede hendes mobiltelefon. Tyskland hævdede, at den slags gjorde man ikke selv. Men det gjorde Tyskland faktisk, hævder tidsskriftet Spiegel.

Foto: PHILIPPE WOJAZER. Foto med Merkel og Trump fra 26. maj, 2017 / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER / ALTERNATIVE CROP
Læs mere
Fold sammen

Da kansler Angela ;Merkel i 2013 opdagede, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflyttede hendes mobiltelefon, så udbrød hun: »Spionage mellem venner, det gør man ikke.« Nu viser det sig, ifølge tidsskriftet Spiegel, at tyskerne også spionerede mod Det hvide Hus.

Tyske myndigheder har altid hævdet, at Tyskland ikke spionerede mod venner som USA, men det var sandsynligvis en løgn. Spiegel hævder, at en parlamentarisk komite efter tre års undersøgelse, er parat med sin rapport. I den officielle rapport er det intet om evt. spionage mod USA, men Spiegel hævder at have set dokumenter, der viser, at den tyske efterretningstjeneste BND var aktive i USA. Dokumenterne viser, at man havde 4.000 forsøg på udvalgte mål for spionage mellem 1998 og 2006. Efter den tid foreligger der ikke tal.

Tyskerne anvendte udvalgte mål i telefoner, fax-numre og email-adresser, der tilhørte firmaer som Lockheed Martin, rumfartscentret NASA. menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, amerikanske universiteter og militære institutioner som det amerikanske luftvåben, Marinekorpset og militære efterretningstjenester. BND udførte også spionage, skriver Spiegel, mod udenlandske ambassader i Washington, internationale organisationer og Den arabiske Ligas kontor i Washington. Også alle udenlandske ambassader i Berlin blev aflyttet eller hacket.

Lister over mål omfatter også USAs skattevæsen, Udenrigsministeriet og Det hvide Hus. Sandheden er, skriver Spiegel, at Tyskland udførte langt mere spionage, end man var og er parat til at indrømme. Efter skandalen med den amerikanske aflytning af Merkels telefon nåede man en slags enighed om at undlade den slags, men Spiegel kalder aftalen for en farce.