Tysk kvinde bortført på fastfood-restaurant

En 31-årig tysk bistandsmedarbejder spiste med sin mand på et pizzeria i Kabul, da hun i weekenden blev bortført. FN-medarbejdere i den afghanske hovedstad har fået udgangsforbud.

I går dukkede den kidnappede tyske bistandsmedarbejder op på en video bragt af en afghansk TV-station, hvor hun opfordrede den tyske regering om hjælp. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Bortførelser hører næsten til dagens orden i Afghanistan, men hvad der skete i weekenden, var alligevel usædvanligt. En 31-årig tysk kvinde, der arbejder for en privat bistandsorganisation, blev taget som gidsel, mens hun med sin mand indtog et måltid på en pizzarestaurant i Kabul.

Kvinden, der har været i landet siden efteråret, sad i det lille pizzeria Bar B-Q-Tonight i bydelen Kart-e-Chr, da to mænd rullede op foran fastfoodstedet i en blå Toyota Corolla. De steg ud og gik inden for, hvor de bestilte en pizza. Men i stedet for at vente på maden, gik de til den tyske bistandsmedarbejder, tog en pistol frem og truede hende til at følge med. De kørte af sted i bilen i stor fart. Manden kunne ikke gøre andet end at flygte til den tyske ambassade.

Politiet var dog hurtigt på stedet og nåede at skyde mod køretøjet. Men ved en fejltagelse ramte de en taxi i nærheden. Her blev chaufføren dræbt.

Kriminelle står bag
Det var lørdag. I går dukkede kvinden op på en video, bragt af en afghansk TV-station. Hun opfordrede den tyske regering om hjælp, så hun kunne slippe fri. En formummet bortfører krævede løsladelse af fængslede kammerater til gengæld.

Men det er formentlig penge, bortførerne er mest ude efter. Det er åbenbart ikke talebanerne, der står bag, men en anden, kriminel gruppe. Såvel afghanske myndigheder som en unavngivet diplomat, der beskæftiger sig med sagen, ser optimistisk på chancerne for hendes løsladelse. I Kabul har udlændinge hidtil været forholdsvis sikre, men på det seneste har bl.a. den amerikanske ambassade advaret mod at bevæge sig udendørs. FN-ansatte har længe kun måttet besøge restauranter, som var særligt beskyttede. Det var det lille pizzeria ikke.

Det seneste drama i hovedstaden øger debatten i Tyskland om forbundsrepublikkens engagement i Afghanistan. Alle politiske partier i Berlin med undtagelse af den yderste venstrefløj støtter fortsat stationeringen af tyske soldater og politi, men især i det socialdemokratiske SPD tager mængden af kritiske røster til. For fem dage siden blev tre livvagter fra den tyske ambassade dræbt på vej til skydeøvelser i udkanten af Kabul, og en 62-årig tysk ingeniør, der blev bortført af Taleban 18. juli, er stadig forsvundet. Også skæbnen for 19 sydkoreanere, der har været i talebanernes vold i flere uger, er uvis. FN-medarbejdere i Kabul fik i weekenden udgangsforbud, og det varer nok en rum tid, før Bar B-Q-Tonight igen får vestlige kunder.