Tysk komiker: Merkel serverede mig på et sølvfad til Erdogan

Den tyske komiker Jan Böhmermann bryder tavshed efter Erdogan-digt med hårdt angreb på Angela Merkel. Kansleren er faret vild i politisk blindgyde og vakler i kampen for ytringsfrihed, sige

Den omblæste tyske komiker går hårdt efter Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTA PEDERSEN, SEBASTIAN CASTA

BERLIN: Først angreb han Tyrkiets præsident Erdogan. Nu går den tyske komiker Jan Böhmermann, der fik international opmærksomhed for sit kontroversielle smædedigt om Recep Tayyip Erdogan til angreb på kansler Angela Merkel, som han beskylder for at vakle i spørgsmålet om ytringsfrihed.

»Kansleren bør ikke vakle, når det gælder ytringsfrihed. Hun fileterede mig, serverede mig på et sølvfad for en nervesyg despot og gjorde mig til en tysk Ai WeiWei (samfundskritisk kinesisk kunstner, red.)«, siger Jan Böhmermann i et interview med avisen Die Zeit, der offentliggøres onsdag.

Merkel indrømmer fejl

Dermed bryder Jan Böhmermann længere tids offentlig tavshed og slutter sig til en voksende skare af kritikere, der undsiger Angela Merkels imødekommende reaktion på tyrkiske ønsker om at rejse straffesag mod den tyske komiker.

Sagen om det berygtede digt, som Böhmermann læste højt i sit satiriske tv-program Neo Royal Magazin, har siden slutningen af marts udartet sig til en diplomatisk krise mellem Tyskland og Tyrkiet. Ankara har fra første færd ladet skinne igennem, at man ikke har tænkt sig at tolerere Böhmermanns omtale af den tyrkiske præsident Erdogan som en ’gedeknepper’ og forbruger af børneporno.

Merkels håndtering af sagen har imidlertid været slingrende. Til at begynde med viste den tyske kansler Angela Merkel forståelse for præsident Erdogans krænkede følelser og omtalte i en telefonsamtale med den tyrkiske premierminister Davutoglu det berygtede digt som »bevidst sårende«.

Siden efterkom Merkel tyrkiske ønsker om at lade statsadvokaten i Mainz undersøge muligheden for en straffesag mod Böhmermann efter den såkaldte majestætsfornærmelsesparagraf 103 i den tyske straffelov. Beslutningen har været stærkt kritiseret i tyske medier, der har omtalt den som et problem for den kunstneriske frihed. Og både Merkel og de tyske socialdemokrater har annonceret, at den pågældende paragraf ikke længere er tidssvarende og bør afskaffes hurtigst muligt, hvilket i praksis vil sige fra januar 2018.

Forleden understregede Angela Merkel, at hun fortsat anser beslutningen om at tillade statsadvokaten at undersøge muligheden for en straffesag mod Böhmermann for korrekt. Ikke desto mindre beklagede kansleren ved samme lejlighed, at hun i sin telefonsamtale med premierminister Davutoglu har omtalt digtet som ’bevidst sårende’. Dermed har kansleren ifølge eget udsagn givet det beklagelige indtryk, at hendes egen vurdering af digtet spiller en rolle for ytringsfriheden. »Det var i tilbageblik betragtet en fejl«, sagde Merkel på et nyligt pressemøde i Berlin.

Politisk blindgyde

Indtil videre fortsætter de tyrkiske myndigheder bestræbelserne på at få Böhmermann dømt, mens tyske medier fortsat hudfletter kanslerens slingrekurs.

»Merkel har sammenfiltret kunstnerisk frihed og udenrigspolitiske interesser og har viklet sig ind i diverse juridiske og interessemæssige forhold. På den måde fik hun manøvreret sig ind i en politisk blindgyde, hvor kun paragraf 103 i straffeloven lignede en udvej. Dermed er det kommet til den bizarre situation, at en regeringschef forklarer, at hun vil benytte sig af juridiske forskrifter, som hun i næste åndedrag ønsker at afskaffe«, skriver journalisten Carolin Ströbele for nylig i Die Zeit.