Tysk kansler fordømmer Ruslands skueafstemninger

Forbundskansler Olaf Scholz fordømmer ved FNs generalforsamling »falske afstemninger« i Ukraine.

- Disse skue-folkeafstemninger, som Rusland bebuder i det østlige Ukraine, må fordømmes af det internationale samfund, siger den tyske forbundskansler, Olaf Scholz til journalister ved FN's generalforsamling i New York. Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbundskansler Olaf Scholz siger til journaliser ved FNs generalforsamling, at Ruslands »falske skuefolkeafstemninger« i det østlige Ukraine ikke kan accepteres.

»Disse skuefolkeafstemninger må fordømmes af det internationale samfund,« siger Scholz og tilføjer:

»Det er meget, meget klart, at disse falske afstemninger ikke kan accepteres og ikke er omfattet af folkeretten og af internationale love.«

Russiskstøttede separatister i Luhansk og Donetsk siger, at de vil afholde folkeafstemning mellem den 23. og 27. september om at blive annekteret af Rusland. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Separatistlederen i Donetsk, Denis Pusjilin, og hans kollega i Luhansk, Leonid Pasetsjnik, er blevet enige om folkeafstemningerne, skriver Reuters.

Myndighederne, som den russiske besættelsesmagt har indsat i Kherson og Zaporizjzja, er kommet med lignende meldinger. Begge regioner er delvist okkuperet af russiske styrker efter invasionen den 24. februar.

Meldingerne om folkeafstemninger kommer efter en periode med markant ukrainsk fremgang på slagmarken. Store områder i den nordøstlige del af landet er generobret fra den russiske invasionshære af ukrainernes regeringshær.

Hvordan det rent praktisk skulle kunne lade sig gøre at afholde folkeafstemninger i de krigshærgede områder om få dage er uklart.

USA og EU har gentagne gange advaret mod sådanne folkeafstemninger og omtalt dem som fingerede og uretmæssige.

/ritzau/dpa