Tysk justitsminister: Køln-overgreb var aftalt på forhånd

Vrede over Køln-overgreb fører til angreb på udlændinge i Køln. Imens forsøger tysk politi at afdække, om seksuelle krænkelser var planlagt af flere hundrede mænd med arabisk baggrund.

Hovedbanegården i Køln. Foto: Oliver Bergerman
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Efter alt at dømme vil tysk politi få meget svært ved at pågribe gerningsmændene bag de voldsomme seksuelle krænkelser nytårsaften i Køln.

Søndag opjusterede tysk politi det samlede antal af anmeldelser vedrørende hændelser i nytårsnatten til 516. Omtrent 40 pct. relaterer sig til seksuelle overgreb, mens resten relaterer sig til tyveri og vold.

Tysk politi anholdt lørdag en 19-årig marokkansk mand og har derudover kig på 19 navngivne personer af udenlandsk afstamning, heraf ti asylansøgere, der alle mistænkes for at have deltaget i nytårsnattens ulovligheder. Derudover står politiet stort set på bar bund i jagten på de øvrige gerningsmænd, som adskillige vidner har beskrevet som værende af »nordafrikansk eller arabisk« afstamning. 136 efterforskere er nu på sagen og arbejder blandt andet på at finde frem til antallet af overgrebsmænd, samt hvorvidt overgrebene var organiseret og aftalt på forhånd. Noget tyder på det.

I et interview med Bild am Sonntag siger den tyske justitsminister, Heiko Maas (SPD), at overgrebene efter hans vurdering var organiserede. »Ingen skal fortælle mig, at det ikke var aftalt eller forberedt.«

Bild am Sonntag citerer desuden anonyme kilder i tysk politi, der efterforsker en teori om, at flere såkaldt ’nordafrikanske grupper’ har opfordret deres landsmænd til at rejse til Køln for at fejre nytårsaften på domkirkepladsen, mens tidsskriftet Spiegel beretter, at tyske efterforskere opererer med en formodning om, at et trecifret antal overgrebsmænd forud for nytårsaften har aftalt at mødes på hovedbanegården i Køln.

»Såvel vidneudsagn som rapporten fra Kølns politi, såvel som skildringer fra forbundspoliti antyder, at der næsten kun er tale om personer med ’migrationsbaggrund’, som har begået disse lovovertrædelser«, udtalte Ralf Jäger, indenrigsminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, i en høring i landdagen i Düsseldorf.

Arabisk fænomen

Den tyske avis Die Welt mistænker, at organiserede krænkelser kan være en europæisk variant af det arabiske fænomen ’taharrush gamea’, som dækker over grupper, der målrettet krænker kvinder seksuelt i det offentlige rum. Et fænomen der kendes fra flere arabiske lande. »Den slags overtrædelser begået af grupper af unge mænd konstaterer politimyndighederne i de pågældende lande som oftest under større forsamlinger, som eksempelvis offentlige arrangementer eller demonstrationer. Overgrebene rækker fra seksuelle krænkelser til voldtægt«, siger en talsmand for tysk kriminalpoliti til Die Welt.

Mens tysk politi betoner, at fænomenet aldrig tidligere er set i Tyskland, efterforsker de nu, om overgrebene i en række andre tyske byer som Bielefeld, Stuttgart og Hamborg har forbindelse til overgrebene i Køln.

»Stærkt beruset tilstand«

Mens den tyske regering planlægger at stramme kursen over for kriminelle asylansøgere, beskyldes politikere og politiledelse i Køln fortsat for at have fortiet en række fakta om gerningsmændenes kulturelle baggrund.

Ifølge Die Welt, der citerer en rapport fra delstatspolitiet fra nytårsnatten, meddelte en lokal betjent allerede kl. 21 nytårsaften, at mindst 400 »flygtninge« i stærkt beruset tilstand opholdt sig på banegården, hvor de også optrådte truende med fyrværkeri.

Politiledelsens Ralf Jäger, indenrigsminister i Nordrhein-Westfalen, er kommet under betydeligt politisk pres efter hændelserne i Køln og langer selv ud efter Kølns politi.

»Det billede, som Kølns politi har efterladt efter nytårsnatten, er ikke acceptabelt,« udtalte Jäger mandag.

Utilfredsheden med politi og politikere fik søndag aften en gruppe bestående af tyve personer til at gå til angreb på seks pakistanere i nærheden af Kølns hovedbanegård. Kort efter overfaldt fem personer en syrisk mand. Den lokale avis Express beretter, at overfaldsmændene i begge tilfælde var »hooligans« og »rockere«.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!