Tysk journalist kritiserede Erdogans svigersøn - nu er han anholdt for terrorpropaganda

Varetægtsfængslingen af en tysk-tyrkisk journalist, der har skrevet kritiske artikler om Erdogans svigersøn, skaber nye spændinger mellem Tyrkiet og Tyskland

Tysk-tyrkiske relationer er på frysepunkter efter anholdelsen af tysk journalist, der har skrevet kritiske artikler om præsidet Erdogans svigersøn, energiminister Berat Albayrak (billedet). Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN:  Det er ikke noget nyt, at Tyrkiets præsident Erdogan ikke bryder sig om kritiske journalister. Men Erdogan går for vidt, når han fængsler tyske statsborgere, der skriver kritisk om regeringens ministre.

Sådan lyder reaktionen i den tyske presse efter en anklagemyndighed i Istanbul mandag valgte at forlænge varetægtsfængslingen af den tysk-tyrkiske journalist Deniz Yücel.

Siden tirsdag i sidste uge har Yücel, der er tyrkiet-korrespondent for avisen Die Welt, siddet indespærret i Istanbul under anklage for »datamisbrug«, »terrorpropaganda« og for at være medlem af en terrororganisation.

Den erfarne journalist har angiveligt påkaldt sig den tyrkiske regerings vrede, fordi han i en række artikler har rapporteret om indholdet af en række emails sendt af den tyrkiske energiminister Berat Albayrak, der er præsident Erdogans svigersøn.

I december offentliggjorde whistleblower-platformen Wikileaks med det tyrkiske hackerkollektiv RedHack en række af energiministerens mails, der angiveligt dokumenterer, at regeringen i Ankara søger at kontrollere tyrkiske mediekoncerner og planlægger at påvirke den offentlige mening ved at oprette falske brugerkonti på twitter.

Erdogans kritikere ser fængslingen af Yücel, der både har tyrkisk og tysk statsborgerskab, som et klart overgreb mod pressefriheden. Siden december har myndighederne anholdt seks journalister fra tyrkiske medier, der har berettet om Albayraks emails. Tre af dem sidder fortsat varetægtsfængslet under anklage for medlem af terrororganisationer og risikerer straf på op til ti års fængsel.

Under den netop overståede sikkerhedskonference i München påtalte Angela Merkel anholdelsen af Yücel over for den tyrkiske ministerpræsident Binali Yildirim.

»Kansleren udtrykte regeringens forventning om, at Deniz Yücel modtager en fair behandling i overensstemmelse med retsstatens principper«, siger Merkels talsmand Steffen Seibert til Reuters.

Forholdet mellem Tyrkiet og Tyskland har i længere tid været anspændt. Sidste år rejste Erdogan sag mod den tyske komiker Jan Böhmermann, der i sit tv-program havde fremsagt et smædedigt om den tyrkiske præsident.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland