Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BERLIN: Europa bør tage ved lære af Australiens kontante omgang med illegale bådflygtninge. Migranter, der krydser Middelhavet for at nå til Europa, skal derfor sendes direkte tilbage til Afrika uden krav på asylproces.
Sådan lyder budskabet fra den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU), der med et opsigtsvækkende nyt forslag er klar til at skærpe indsatsen mod menneskesmuglere og illegal migration efter inspiration fra Australien.
Indenrigsministeren vil nemlig sende migranter og flygtninge, der forsøger at krydse Middelhavet fra Libyen, direkte tilbage til andre nordafrikanske lande som eksempelvis Tunesien eller Ægypten. Først når de er tilbage i de pågældende lande, skal flygtningene have mulighed for at søge om asyl i Europa. Godkendte asylansøgere skal derefter transporteres sikkert til Europa. Ad den vej vil de Maiziere gøre op med den omfattende menneskesmugling i Middelhavet.
»Den manglende udsigt til at nå europæiske kyster kunne være en grund til, at migranterne med høje finansielle omkostninger og livet som indsats vil afholde sig fra at påbegynde den farlige rejse«, siger en talsmand for indenrigsministeren. »Målet må være, at fjerne smuglerorganisationernes forretningsgrundlag.«
Fra Dansk Folkeparti lyder der opbakning til Thomas de Maizière. »Jeg synes, at Danmark som land skal bakke op om dette her og rette henvendelse til Tyskland for at se, om vi ikke kan koordinere en indsats for at få det igennem i EU«, siger Martin Henriksen til DF.
Krav på asylproces
Indenrigsministerens forslag kommer som en reaktion på stadig stærkere flygtningestrømme fra Afrika. Alene i år er 160.000 migranter og flygtninge nået til Italien via Middelhavet. I oktober registrerede de italienske myndigheder 28.000 asylansøgere – tre gange så mange som i samme periode sidste år. Ifølge den Internationale Organisation for Migration har 4220 mennesker mistet livet i Middelhavet i år.
For præcis et år siden indgik EU en såkaldt migrationspartnerskabsaftale med Mali og Niger, hvor europæisk udviklingsstøtte kobles til landenes vilje og evne til at tage imod tilbagesendte flygtninge og migranter. Siden har EU dog haft visse vanskeligheder med at få de afrikanske stater til at genhuse afviste flygtninge. Det er på den baggrund, at Thomas de Maizière trods heftig kritik nu ønsker at sætte hårdt mod hårdt.
I Tyskland er oppositionen vred over indenrigsministerens forslag om at droppe asylprocessen for illegale bådflygtninge. »Indenrigsministeriet behandler flygtninge som en smitsom sygdom, som man vil gøre alt for at undgå«, siger Katrin Göring-Eckhardt, der er gruppeformand for De Grønne. »Når man nægter mennesker på flugt retten til en fair proces, handler man både flygtningepolitisk og juridisk tvivlsomt.«
Selvom Tyskland kan regne med støtte fra Dansk Folkeparti, kan indenrigsministeren få vanskeligt ved at realisere sit forslag. Indtil videre er det usikkert, om de aktuelle planer vil få europæisk opbakning, eftersom den tyske regering ikke har drøftet hjemsendelse af illegale bådflygtninge med de øvrige EU-medlemslande. Uden en koordineret europæisk indsats vil Tyskland få vanskeligt ved at tvinge afrikanske lande til at tage imod afviste bådflygtninge.
Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland