Tysk indenrigsminister kvitter partitop - bliver som minister

Horst Seehofer fortsætter som indenrigsminister, men hans parti, CSU, skal finde sig en ny partileder.

Horst Seehofer, der her lytter til en tale i forbindelse med 100-året for Weimar Republikkens fødsel fredag, vil ikke længere være formand for CSU. Axel Schmidt/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, trækker sig som formand for sit parti. Men han bliver som minister. Det oplyser han mandag ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Beskeden kommer, efter flere tyske medier søndag skrev, at han overvejede at forlade regeringen.

Horst Seehofer er formand for kansler Angela Merkels søsterparti i Bayern, CSU. Partiet oplevede ved valget i 2017 et tab på ti pladser i det tyske parlament.

Senest har Seehofer nærmest egenhændig udløst en regeringskrise på grund af sin støtte til den nu tidligere chef for Tysklands efterretningsvæsen Hans-Georg Maassen.

Maassen gjorde sig selv til en kontroversiel skikkelse, da han sagde kansler Angela Merkel imod, da hun fordømte en video, der viste to arabiske mænd blive jagtet i forbindelse med en demonstration i byen Chemnitz.

Ifølge Maassen var der ikke bevis for, hvad Merkel kaldte »pøbel-mentalitet«, og han betvivlede, hvorvidt videoen var ægte.

Det fik regeringspartiet SPD til at kræve Maassens afgang. Det nægtede Horst Seehofer.

Til sidst måtte Seehofer give sig, da det kom frem, at Maassen i en tale til nogle europæiske kolleger havde beskyldt "radikale kræfter" i SPD for at ville sænke regeringen.

Samme dag, som Seehofer annoncerede sin afgang som partiformand, kunne han samtidig præsentere Maassens efterfølger. Valget er faldet på Thomas Haldenwang, der var toer i hierarkiet under Maassen indtil mandag.

/ritzau/