Tysk højrefløjsparti angriber 16-årige Greta Thunberg: Håner hende som »bedrager« og »hitlerjugend«

Alternative für Deutschland har omfavnet klimaskepsissen. Flere af partiets medlemmer latterliggør klimaaktivisten Greta Thunberg.

CLIMATE-CHANGE/YOUTH-GRETA-ROME
Svenske Greta Thunberg har de seneste måneder rejst Europa rundt for at demonstrere og tale om klimaforandringer. I flere lande er klimaet det vigtigste punkt for vælgerne til det kommende valg til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: YARA NARDI

I et forsøg på at score vælgere frem mod valget til Europa-Parlamentet 26. maj har Tysklands store højrefløjsparti Alternative für Deutschland (AfD) fået en ny mærkesag:

Klimaskepsis.

Partiet omfavner forskere, der ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer. Og flere af partiets medlemmer har indledt en direkte latterliggørelse af den 16-årige svenske aktivist Greta Thunberg, som er blevet verdenskendt for sin skolestrejke og sine klimademonstrationer verden over.

AfD-medlemmer har kaldt Greta Thunberg – som lider af autisme – for »mentalt udfordret« og »en bedrager.« Det skriver avisen The Guardian.

En af partiets kandidater har på Facebook sammenlignet den svenske teenager med medlemmer af den nazistiske ungdomsorganisation Hitler-Jugend, og på AfDs Facebook-side nævner brugere igen og igen, at Thunberg leder en farlig »klimabevægelses-kult,« som »hjernevasker befolkningen.«

AfD-kandidaten Maximilian Krah har opfordret Greta Thunberg til at søge lægehjælp for hendes »psykose,« som han kalder det.

Klimaskepsissen er en forholdsvis ny del af AfDs partiprogram, skriver The Guardian. For få år siden talte partiet nærmest ikke om klimaforandringer.

Efter at partiet fik mandater i det tyske parlament i 2017, har AfDs medlemmer dog vist sig som hårde modstandere af regeringens planer om at udfase brugen af brunkul og beslutninger om at gøre det forbudt at køre i dieselbiler i flere tyske byer.

Jakob Guhl er forsker hos den tyske organisation The Institute for Strategic Dialogue (ISD), der bekæmper ekstremisme. Han siger, at klimabenægtelse nu er blevet en central del af AfDs politiske platform:

»AfD har benægtet menneskeskabte klimaforandringer på de sociale medier siden 2016. Selvom de ikke har skiftet position, er det tydeligt, at de har besluttet at kommunikere det oftere.«

Partiet indgår i tættere og tættere alliancer med forskere og institutter, som afviser, at mennesker står bag klimaforandringerne. Blandt klimaforskere verden over er dette synspunkt i klart mindretal.

Ved det seneste tyske valg til Europa-Parlamentet i 2014 fik AfD omtrent syv procent af tyskernes stemmer. Meningsmålinger viser, at partiet står til at få mere end ti procent af stemmerne ved det kommende valg om 11 dage.

AfDs mandater i Europa-Parlamentet ventes at indgå i en nystartet EU-skeptisk højrefløjsgruppe, som også Dansk Folkeparti er medlem af.

På Facebook har Greta Thunberg tidligere skrevet, at hun bliver udsat for »enorme mængder had,« og at hun må lægge øre til mange konspirationsteorier. Hun skriver, at hun har i sinde at fortsætte sin klimakamp.