Tysk grænselukning uden effekt på flygtningestrøm

»Grænsen er præcis lige så let at krydse som før. Hvis vi virkeligt lukkede den, ville vi øjeblikkeligt se scener som i Ungarn.«

Flygtninge kommer ganske gnidniungsløst fra Ungarn og Østrig ind i Tyskland, selv om den tyske regering har strammet grænsekontrollen. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLAND SCHLAGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Alt imens Ungarn med pigtråd og hegn forsøger at lukke EUs ydre grænse for yderligere flygtninge, ser det anderledes ud på grænsen mellem Østrig og Tyskland.

Som reaktion på den store tilstrømning besluttede den tyske regering forrige søndag at indføre midlertidig grænsekontrol for at reducere antallet af asylansøgere, der ankommer til Tyskland fra Østrig.

Alligevel vurderer lokale observatører, at grænsen dagligt krydses af store grupper af flygtninge, der ikke ønsker at søge asyl i Tyskland.

»I grunden er der intet, der har ændret sig,« fortæller en udstationeret tysk politibetjent til ugeskriftet Spiegel om effekten af beslutningen om at indføre grænsekontrol.

»Grænsen er præcis lige så let at krydse som før. Hvis vi virkeligt lukkede den, ville vi øjeblikkeligt se scener som i Ungarn.«

Siden den nye grænsekontrol har et stort antal tyske politibetjente været udstationeret i Bayern. Ifølge Spiegel, der er kommet i besiddelse af en fortrolig ordre til udkommanderede tyske grænsebetjente i delstaten Bayern, skal tysk politi foretage »indrejsekontrol« på gaden og i tog. Derudover har de tyske grænsebetjente til opgave at sikre beviser mod eventuelle menneskesmuglere.

I den fortrolige ordre til tysk politi er storindsatsen klassificeret som »Intensitetsniveau 3«, der optimalt set indebærer kontrol af papirer hos samtlige rejsende. Dermed tages med i købet, at trafik og togdrift kan blive stærkt forsinket.

Allerede forrige søndag indledte tysk grænsepoliti en storoffensiv med henblik på at kontrollere køretøjer på vej til Tyskland fra Østrig. Samtidig fik tyske myndigheder indstillet den ekstraordinære togdrift, der indtil for 14 dage siden dagligt fragtede tusindvis af flygtninge fra Salzburg til München.

»Formålet er at begrænse den aktuelle tilstrømning til Tyskland og at vende tilbage til en ordnet indrejseprocedure. Også på grund af sikkerhedshensyn er der tale om et påkrævet tiltag. Og det er helt i overensstemmelse med Schengen-grænsekodekset«, lyder det i en e-mail fra en talsmand for det tyske indenrigsministerium til Berlingske.

Sidste uge påbegyndte Ungarn opførelsen af et pigtrådshegn, der skal sætte en prop i flygtningestrømmen og midlertidigt sørge for ro ved Ungarns grænse til Serbien. En stor mængde flygtninge, der opholder sig i Østrig, vurderes at ville søge videre mod Tyskland.

Ifølge Spiegel florerede der rygter blandt flygtninge om, at Tyskland modtager flygtninge, såfremt de accepterer at oplyse navn, fødselsdato og oprindelsesland, men altså ikke skal afgive fingeraftryk.

Ifølge officielle meddelelser fra tysk politi vil grænsekontrollen blive opretholdt i en længere periode.