Tysk fodboldklub fyrer anfører for nynazistiske forbindelser: Nu protesterer klubbens fans

Regionalliga-klubben Chemnitz FC har længe været under kritik for at være stærkt infiltreret i byens nynazistiske miljø. Mandag fik klubben nok og fyrede holdets anfører for nynazistiske forbindelser – til fansenes store fortrydelse.

Størstedelen af klubben Chemnitz FCs fans markerede søndag aften i forbindelse med en pokalkamp deres store utilfredshed med, at klubben har fyret anfører Daniel Frahn. Frahn spillede med nummer 11 og blev fyret for at have forbindelser til byens og klubbens nynazistiske miljø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Ritzau Scanpix

Det er ikke mange måneder siden, at fodboldklubben i den tyske østtyske by Chemnitz trak store overskrifter uden for de tyske sportsspalter. Klubben blev anklaget for ikke at tage tilstrækkelig afstand fra nynazistiske strømninger blandt klubbens fans og spillere.

I forrige uge reagerede klubben langt mere konsekvent over for en ny nynazistisk hændelse. Det fik søndag klubbens fans til at tage massivt afstand fra ledelsen.

Ude af pokal efter fyring

Efter en dramatisk kamp tabte Chemnitz søndag aften på straffespark til HSV i den første runde af den tyske pokalturnering. Dagen derpå er det nu ikke spillernes præstation på banen, men snarere fansenes markering, der diskuteres i Tyskland.

Inden kampstart viste store dele af Chemnitz' fans deres store støtte til klubbens nu tidligere anfører, Daniel Frahn. Da holdopstillingen blev læst op, råbte fansene elleve gange »fodboldgud Frahn« i stedet for spillernes navne. Mange fans rakte Frahns kamptrøje med nummer 11 i vejret og skilte, der viste hans kamptrøje.

Frahn blev fyret i går, mandag. Under en skadespause valgte Frahn at stå sammen med klubbens højreekstreme fans på lægterne i forbindelse med en udekamp i Halle. De to højreekstreme grupper går under betegnelsen »NS boys«, hvor NS står for nationalsocialisme, og »Kaotic Chemnitz«.

Ifølge en pressemeddelelse udsendt af klubben var Frahns opførsel »ekstremt skadende for klubben« og udtryk for, at han »sympatiserede med en højreradikal og menneskeforagtende gruppe som kaotic Chemnitz«.

Chemnitz røg søndag aften ud af pokalen til HSV. Men det var en spiller, der slet ikke var på banen, der trak de store overskrifter, klubbens nu tidligere anfører Daniel Frahn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Ritzau Scanpix.

»Støt dine lokale hooligans«

Det er ikke første gang, at Frahn har gjort sig bemærket på den politiske front. I marts 2019 fik han en advarsel og bøde for at hylde afdøde Thomas Haller, grundlægger af den nynazistiske organisation, HooNaRa, Hooligans-nazister-racister. Hyldesten skete på banen, da Frahn efter en scoring viste en sort T-shirt under kamptrøjen, hvor der stod »støt dine lokale hooligans«.

Få dage efter viste nynazistens begravelse, hvor stærke forbindelser, der er mellem klubbens fans og det nynazistiske miljø. Mange af de sørgende var iført jakker med nynazistiske rygmærker og nazistiske symboler, som er forbudt i Tyskland. Også mange med tilknytning til det højreorienterede parti, Alternative für Deutschland (AfD), deltog.

Klubben fik massiv kritik for inden kampen at have tilladt, at den afdøde nynazist Thomas Haller var blevet hædret på stadion og for ikke at gribe hårdt nok ind. Sagen kostede flere ledere deres poster, samtidigt med at hovedsponsoren opsagde samarbejdet.

Frahn undskyldte sig med, at han ikke kendte T-shirtens betydning, og at han blot ville udvise medfølelse over for Hallers pårørende.

Kritik fra det tyske fodboldforbund

Det tyske fodboldforbund har længe kritiseret flere af de østtyske klubber, blandt andet også Cottbus, for ikke at gribe hårdt nok ind over for de nynazistiske fans.

Efter søndagens kamp udviste Chemnitz' træner David Bergner en vis forståelse for klubbens fans, men påpegede, at beslutningen var nødvendig: »Værdier er blevet tilsidesat,« sagde han og understregede derefter, at klubben har som officiel strategi at være et »bolværk« mod højreradikalisme.

Sagen i Chemnitz har særlig interesse i Tyskland, da Sachsen står over for to vigtige begivenheder. 1. september er der delstatsvalg, hvor AfD kan blive det største parti.

Få dage før markeres årsdagen for drabet i Chemnitz på tysk-cubaneren Daniel H. Drabet udløste store voldelige demonstrationer, der blandt andet blev organiseret af nogle af grupperne tilknyttet den lokale fodboldklub. Det er stadig uklart, hvem der står bag drabet.