Tysk finansminister vil have EU-Kommissionen på slankekur

EU-landene skal løse flere problemer selv, mens EU-Kommissionen alene skal fokusere på grænseoverskridende problemer, og hvis det ikke går hurtigt nok i Bruxelles, må landene selv handle. Sådan lyder planen fra Tysklands magtfulde finansminister, Wolfgang Schäuble, der vil se resultater, som kan genoprette tilliden blandt borgerne.

Tysklands magtfulde finansminister, Wolfgang Schäuble, under et G7-møde for finansministre i Japan i maj. Nu taler han om en EU-Kommission, der blander sig mindre og arbejder hurtigere. Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIMASA MAYAMA

BRUXELLES: EU-Kommissionen blander sig både i for mange ting og står nogle gange i vejen for hurtige løsninger på Europas store problemer, siger den magtfulde tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, i et interview med den store søndagsavis Welt am Sonntag.

Hermed går den konservative Schäuble et skridt længere i sine udtalelser om fremtidens EU end CDU-partiformand og kansler, Angela Merkel, der på EU-topmødet dog også understregede, at det afgørende nu er at være pragmatisk og se på, hvordan der bedst kan opnås resultater.

»I udgangspunktet er jeg tilhænger af et dybere samarbejde, men det er det ikke tid til nu. Vi kan med voksende demagogi og dyb Europa-skepsis ikke bare fortsætte som hidtil,« siger Schäuble til Welt am Sonntag og tilføjer, at det er »tid til pragmatisme.«

Han mener, at EU-landene selv skal løse mere ved mellemstatslige aftaler, mens EU-Kommissionen så skal koncentrere sig om grænseoverskridende udfordringer som flygtningekrisen, ungdomsarbejdsløsheden og den digitale fremtid.

Men hvis EU-Kommissionen ikke er hurtig nok med forslag, så skal landene selv løse problemerne, og Schäuble nævner specifikt, at han ærgrer sig over, at EU-Kommissionen brugte for lang tid på at reagere på flygtningekrisen.

Kritikken af EU-Kommissionens håndtering af flygtninge- og migrantkrisen fra tysk side vil dog nok klinge en anelse hult i de mange EU-lande, som mener, at det ikke mindst er kansler Angela Merkel, der har presset på for de omdiskuterede asylkvoter, i stedet for at fokusere på at styrke de ydre grænser fra begyndelsen.

Schäuble understreger også, at befolkningerne med rette forventer resultater, og derfor kan det også blive nødvendigt, at enige lande går videre i en bestemt retning med aftaler mellem regeringerne i stedet for at vente på, at alle 27 EU-lande bliver enige i EU-regi. Både Schäuble og Merkel taler efter den britiske folkeafstemning konsekvent om, at der kun er 27 lande i fremtidens EU.

Løkke glad for »pragmatisk« linje

Den tyske regering med både konservative og socialdemokrater er i gang med at finde frem til en fælles linje om det tyske bud på vejen frem for EU. Den socialdemokratiske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har sammen med sin franske kollega, Jean-Marc Ayrault, for nylig lavet et ti sider langt udspil om fremtidens EU, der taler om mere »politisk union« inden for sikkerhedspolitik, asylpolitik og økonomi for de lande, som ønsker det, mens lande også skal kunne vælge at stå udenfor.

Ifølge Welt siger Steinmeier dog nu - helt på linje med EU-topmødets hovedkonklusioner - at det er tid til en »refleksionsfase« snarere end at fokusere på »mere EU.« Steinmeiers partiformand, Sigmar Gabriel, siger samtidig ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung, at EU må investere mere i at skabe job til de unge, og at han gerne ser en EU-Kommission med færre arbejdsområder og færre kommissærer.

De »pragmatiske« signaler fra Tyskland vil glæde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der længe har haft »pragmatisme« og »realisme« som sine to slagord, når han er i Bruxelles.

»Vi skal have EU der, hvor EU gør en stor forskel, og der hvor ekstraværdien er lidt svær at få øje på, burde man nok trække sig. Det er i virkeligheden også den linje, som vi har forsøgt at lægge de sidste par år, men som ikke har sat sig igennem, og slet ikke i den folkelige opinion,« sagde Lars Løkke Rasmussen på EU-topmødet og tilføjede, at EU-Kommissionen faktisk er på rette spor med mindre lovgivning fokuseret på færre områder, som kræver fælleseuropæiske løsninger.