Tysk data-skandale: Gymnasieelev fik adgang til kansler Merkels breve hjemme fra mor og far

Tyskland har holdt vejret siden i fredags, da et af de største datalæk i landets historie blev offentliggjort. Nu viser det sig, at det var en 20-årig gymnasieelev, der kunne narre hele Tysklands cyberforsvar. Stram op, lyder det fra indenrigsminister Horst Seehofer.

Fredag blev Tyskland udsat for et af de største datalæk i landets historie. Nu viser det sig, at det var en 20-årig, der fra sit værelse hos sine forældre fik adgang til blandt andet breve fra kansler Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH/EPA/Ritzau Scanpix

Det skortede ikke på farverige teorier, da Tyskland i fredags slog »cyberalarm«. Hele 994 politikeres telefonnumre og private oplysninger var blevet lagt ud på nettet, herunder breve fra kansler Angela Merkel og forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier.

Sporene skræmmer også. I maj 2005 tvang russiske hackere sig adgang til offentlige tyske computersystemer og den tyske forbundsdag. Ifølge den tyske efterretningstjeneste (Bundesamt für Verfassungschutz) arbejdede de med stor sandsynlighed for den russiske stat. Men denne gang var det altså hverken russerne, Kinas lange arm eller en stærkt højreorienteret gruppe, der var på spil. Det var en 20-årig gymnasieelev.

Den 20-årige gymnasieelev offentliggjorde dele af data via en slags digital julekalender i december måned via Twitter. Det var først den 4. januar 2019, at myndighederne lukkede Twitter-kontoen, hvilket har udløst stor kritik i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: -AFP / scanpix.

Ungdomsværelset i Hessen

Den autodidakte computernørd, der ifølge myndighederne har tilstået, går i gymnasiet og bor i en lille by i Hessen hos sine forældre. Det var fra ungdomsværelset, at han over en længere periode sikrede sig adgang til politikeres, studieværters og skuespilleres data. I løbet af december offentliggjorde han en del af oplysningerne som en slags julekalender via Twitter-kontoen G0d.

Ifølge de tyske myndigheder har han ikke været drevet af noget egentligt politisk motiv – ud over en »almen irritation over offentlige udtalelser fra journalister og kendte mennesker«.

Chefen for det tyske kriminalpoliti (​Bundeskriminalamt), Holger Münch, afviser også, at den 20-årige har stået i ledtog med andre, endsige har samarbejdet med efterretningstjenester i andre lande.

Den 20-årige har bidraget til opklaringen og er sat på fri fod, da han ikke forventes at ville flygte. Det er endnu uklart, hvorfor han – som det eneste parti – ikke har offentliggjort data fra det højreorienterede parti AfD.

Myndighederne slog allerede i sidste uge fast, at han ikke havde fået adgang til regeringsfølsomme data.

Tirsdag holdt Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer (CSU) (th.), pressekonference efter det store datalæk sammen med blandt andre Holger Münch fra kriminalpolitiet (tv.). Seehofer går af som CSU-formand om få uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Stram op

På en pressekonference tirsdag udtrykte indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) glæde over, at sagen var blevet opklaret så hurtigt. Selv om det ikke er muligt at love »absolut sikkerhed inden for cybersikkerhed«, var tiden kommet til at stramme op. Borgere, inklusive politikere, må tage bedre vare på deres data, sagde han. Seehofer kritiserede her blandt andet lemfældig brug af kodeord. »I love you« eller »123456« er ikke særligt originale, lød det fra ministeren.

IT-sikkerhedslov 2.0 på vej

Seehofer annoncerede også, at han vil fremskynde fremsættelsen af en »IT-sikkerhedslov 2.0« til foråret. Loven skal blandt andet indføre et varslingssystem, så læk via f.eks. Twitter hurtigere kan blive lukket ned. Flere politikere har været stærkt kritiske over for, at myndighederne først så sent greb ind. Allerede i december var der klare tegn på datalæk.

Ifølge Seehofer skal der ansættes flere medarbejdere inden for cybersikkerhed, samtidig med at han ser for sig, at de føderale myndigheder skal arbejde langt tættere sammen med delstaterne. Ligesom antiterror-enheden skal cybersikkerhedsenheden være i funktion 24 timer i døgnet.

Endelig understregede Seehofer, at myndighederne vil være særligt opmærksomme op til Europa-Parlamentsvalget i maj.

De Grønnes leder, Robert Habeck, har efter det store datalæk – og en stærkt kritseret Twitter-film – besluttet sig for at forlade de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias SCHWARZ/AFP/Ritzau Scanpix.

»Bye bye, Twitter og Facebook«

De Grønnes leder, Robert Habeck, tog mandag konsekvensen af det store datalæk og meddelte, at han ikke længere vil være på de sociale medier Twitter og Facebook. Habeck var en af de politikere, der fik flest data offentliggjort, inklusive billeder og kommunikation med familien.

Ifølge Habeck skal beslutningen også ses i lyset af, at Twitter flere gange har fået ham til at forløbe sig: »Øjensynligt udløser Twitter noget i mig, som gør, at jeg bliver mere aggressiv, larmende, mere polemisk.«

Inden delstatsvalget i Bayern i oktober havde Habeck uploadet en kort film på Twitter, hvori han sagde, at han håbede, at Bayern igen kunne blive et demokrati. Lige efter nytår udtalte han i en lignende film, at De Grønne vil gøre alt for, at »Thüringen bliver et åbent, frit, liberalt og demokratisk land«. I begge tilfælde blev han udsat for en »shitstorm«.

Der er valg i Thüringen 27. oktober.