Tysk biennale-kunster tager til genmæle

Omstridt tysk kunster fra dansk Biennale-pavillon siger, at kritik ikke er til at forstå på fornuftig vis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske kunstner Thomas Kilpper er blevet stærkt kritiseret for sit bidrag til den danske Biennale-pavillon i Venedig, hvor publikum kan træde på portrætter af blandt andre Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard (DF).

Kunstneren selv siger i et interview med det tyske nyhedsbureau dpa, at det er op til publikum selv at bestemme, hvordan han eller hun vil bevæge sig i forhold til hans omdiskuterede træportrætter.

- Den ophidselse, som mit værk har ført til, er ikke til at forstå med fornuften, siger Kilpper, der har fået meget negativ omtale i Danmark for sine 33 træportrætter på gulvet i den danske pavillon.

- Hvor og hvordan man vil bevæge sig i forhold til portrætterne, er op til den enkelte, siger Kilpper til dpa og klager over ensidighed i mediedækningen.

Han undrer sig over, at næsten alle hævder, at der er et portræt af tegneren Kurt Westergaard, selv om det ikke er tilfældet.

- Det viser, at det i medierne ikke drejer sig om præcise gengivelser, men om pøbelagtig populisme. Det er for mig bevis for, at det er vigtigt med protest og modstand, siger Kilpper, som også har vakt opsigt i Tyskland med sin omstridte installation i den danske Biennale-pavillon.

Venedig Biennalen er verdens største for samtidskunst, og Danmark har brugt i alt 4,5 millioner skattekroner på sin pavillon.

Pia Kjærsgaard er stærkt fortørnet over, at den tyske kunstner har fået støtte til et værk, hvor man tramper på portrætter af hende og Anders Fogh Rasmussen. Samtidig har kulturminister Per Stig Møller (K) og andre kritiseret, at kun to af 18 kunstnere i den danske pavillon er danske.

/ritzau/