Tysk avis gyser over Aarhus Universitet

Professorer i Danmark har »ikke nogen som helst frihed i læringen«, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung i en beretning om Aarhus Universitet.

ARKIVFOTO 2012 Aarhus Universitet. Den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung gyser over forholdene på danske undervisningsinstitutioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Sagen om professor Linda Maria Koldau fra Aarhus Universitet er et eksempel på, hvordan læreanstalter risikerer at gå til grunde på grund af forvaltninger, som står uforstående over for forskning og videnskab.

Det skriver den førende, tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung i dag i en kritisk gennemgang af universitetet og forholdene på danske undervisningsinstitutioner.

I en artikel, der fylder det meste af en side, omtaler avisen den tyske professors kritik af undervisningen i humaniora på universitetet i Aarhus. Universitetet har givet hende en advarsel og bedt hende om ikke at "bryde fortroligheden" og holde debatten i en "urban tone".

»Laveste niveau«

Koldau har i bl.a. Politiken beklaget sig over forholdene på musikstudiet, hvor undervisningen ifølge professoren lider af tidsmangel og en fokusering på populærkultur og kulturteori. Det sker på laveste niveau, siger hun.

Frankfurter Allgemeine, der er Tysklands førende kvalitetsavis, fortæller, at universitetet først har sat hende i "kontorarrest" og siden anbragte hende i et "tidligere massagelokale uden for instituttet, hvilket gjorde kontakten til kolleger og studerende næsten umulig".

Bladet skriver, at professorer i Danmark "ikke har nogen som helst frihed i læringen, de har at undervise, hvad der bliver dem anvist". Som et eksempel fortælles, at en studerende har berettet, at tyskundervisningen på Københavns Universitet næsten udelukkende foregår på engelsk.

Ifølge avisen er der ikke lignende tilfælde på tyske universiteter, men også her er der tendenser til "styrings- og kontrolmekanismer", som "bliver til en slags indre censur".

Frankfurter Allgemeine skriver, at der nu er "betydelig kritik" i Danmark af de forhold, som Koldau har omtalt.