Tysk avis bag afsløring: Paradise Papers sender klart budskab til skattesvindlere

Med offentliggørelsen af Paradise Papers kaster Süddeutsche Zeitung igen lys over massiv skattesvindel i den internationale finansverden. På få er den tyske avis blevet skattebedragernes værste mareridt.

Med offentliggørelsen af godt 13,4 mio. lækkede dokumenter stiller den tyske avis Süddeutsche skarpt på omfattende skattesvindel via lyssky offshore-virksomheder i østater som Bermuda (billedet). Fold sammen
Læs mere
Foto: CJ GUNTHER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af snyd og skatteunddragelse i den internationale finansverden er langt større end hidtil antaget.

Med lækket af de såkaldte ’Paradise Papers’ kunne den tyske avis Süddeutsche Zeitung søndag dokumentere massiv skattesvindel og tvivlsomme bankoverførsler for milliarder af kroner.

Afsløringen bygger på lækkede dokumenter fra to advokatfirmaer, der rådgiver offshore-virksomheder om skattefordele, såvel som virksomhedsregistre fra nitten lande med fleksible skatteregler, som eksempelvis Libanon, Singapore, Bermuda og Malta. I alt danner de godt 13,4 mio. dokumenter - emails, pdf-filer, billeder og bankoverførsler - i Paradise Papers et rystende af billede af omfanget af skattesnyd, der finder sted i offshore-skattely.

Süddeutsches afsløring dokumenterer blandt andet, hvordan multinationale koncerner som Nike, Apple, Uber og Facebook i en årrække systematisk har unddraget sig beskatning. Men det er ikke kun koncerner og selskaber, der har draget fordel af lempelige skatteregler i lande som Bermuda og Indonesien.

Mere end 120 politikere fra 50 forskellige lande har ifølge Süddeutsche Zeitung placeret penge i offshore-skattely, herunder den amerikanske handelsminister Wilbur Ross, der har økonomiske interesser i et firma, der er tæt forbundet til den russiske præsidents Vladimir Putins nærmeste familie. Også den irske rocksanger Bono fra U2 og den britiske dronning Elizabeth har angiveligt placeret private formuer i offshore-virksomheder hinsides myndighederns rækkevidde.

»Der er en lille gruppe af mennesker, der ikke er underlagt loven på samme måde som resten af os«, siger sociologen Brooke Harrington, der forsker i den internationale finansverden ved Copenhagen Business School, til Süddeutsche Zeitung.

Journalistisk kraftanstrengelse

Godt halvdelen af dokumenterne stammer fra offshore-advokatfirmaet Appleby, der blev stiftet på Bermuda i 1898 og siden har specialiseret sig i finansielle ydelser til både firmaer og privatpersoner.
Indtil videre er det uklart, hvordan Süddeutsche Zeitung er kommet i besiddelse af de lækkede oplysninger, men for godt en måned siden meddelte Appleby, at hackere i 2016 tiltvang sig adgang til firmaets computersystem.

Süddeutsche har dog ikke været alene om at grave de rystende oplysninger frem. Via den internationale sammenslutning for undersøgende journalistik, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har Süddeutsche Zeitung delt det omfattende researcharbejde med internationalt velrenommerede medier som New York Times, Guardian, BBC og Le Monde.

Sammen med 381 journalister fra 67 forskellige lande har Süddeutsches hold af undersøgende journalister i mere end et år anvendt avancerede søgeprogrammer til at finde frem til uoverensstemmelser og mistænkelige bankoverførsler i de lækkede dokumenter.

Dermed er offentliggørelsen af Paradise Papers blot den seneste journalistiske afsløring, der har gjort den sydtyske avis til en af verdens førende medier, når det gælder afsløringen af uregelmæssigheder i en række af verdens mest hemmelighedsfulde skattely.

For blot lidt mere end et år siden satte Süddeutsche Zeitung fokus på skattesvindlere og skuffeselskaber i den internationale finansverden, da avisen i  april 2016 offentliggjorde de såkaldte Panama-papirer efter mere end et års intensiv research. Panama-lækket gav et sjældent indblik i ulovlige transaktioner og omfattende skattesvindel i den internationale finansverden.

Allerede tidligere på året modtog Süddeutsche Zeitung som den første ikke-amerikanske avis den prestigiøse amerikanske Pulitzer-pris sammen med International Consortium of Investigative Journalists for sin afsløring af  Panama-dokumenterne.

Med offentliggørelse af det seneste læk sender Süddeutsche ifølge eget udsagn et klart signal til skattesvindlere, virksomheder og korrupte magthavere.

»Budskabet med det nye læk er klart: Ingen politiker, større koncern, sanktioner, skatteunddrager, sanktionsbryder eller fordækt dukkefører kan vide sig sikker på, at deres lyssky forretninger i længden vil unddrage sig offentlighedens opmærksomhed. Hvad end der sker i den internationale finansverdens mørke hjørner, kan det altid blive hentet frem i lyset,« skriver Süddeutsche i sin præsentation af Paradise Papers.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland