Tyrkiske NATO-officerer tør ikke vende hjem og søger asyl i Tyskland

Så mange som 40 højtstående, tyrkiske NATO-officerer har ifølge det tyske magasin Der Spiegel søgt asyl i Tyskland, fordi de frygter konsekvenserne, hvis de vender tilbage til Tyrkiet. Sagen belaster i et forvejen anspændt forhold mellem Tyskland og Tyrkiet, der også rasler med sablen over en græsk domstols nej til at udlevere otte tyrkiske soldater. Torsdag rejser kansler Merkel til Tyrkiet for at sikre fortsat tyrkisk opbakning til den store flygtningeaftale.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan hyldes til en demonstration i august mod det kupforsøg, som Erdogan overlevede i juli. Siden er titusindvis arresteret under beskyldninger om at sympatisere med den islamiske prædikant Fethullah Gülen, som ifølge de tyrkiske myndigheder stod bag kupforsøget. REUTERS/Osman Orsal/File Photo. (Foto: © Osman Orsal / Reuters/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Osman Orsal / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet i juli er over 100.000 tjenestemænd blevet suspenderet fra deres stillinger, og titusindvis er blevet anholdt, herunder rigtig mange militærfolk. Og også tyrkiske NATO-soldater rundt om i Europa mærker presset. Derfor har så mange som 40 højtstående, tyrkiske NATO-officerer, der afviser enhver forbindelse til kupforsøget, søgt asyl i Tyskland. De frygter for konsekvenserne, hvis de vender tilbage til Tyrkiet.

Det beretter det tyske magasin Der Spiegel, som har talt med en række af de tyrkiske NATO-officerer, netop som kansler Angela Merkel på torsdag skal besøge Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan for at sikre fortsat opbakning til flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet samt til NATOs mission i Ægæerhavet, der leverer oplysninger i kampen mod menneskesmuglerne.

»Hvis jeg vender tilbage til Tyrkiet, risikerer jeg at blive arresteret og muligvis tortureret,« siger en højtstående officer til Spiegel.

Soldaterne beskylder Erdoğan for at udnytte kupforsøget til at rense ud blandt pro-vestlige, sekulære soldater, der intet har haft med kupforsøget at gøre.

»Tro mig, jeg har ingen sympatier for kupmagerne. De soldater, som er ramt af udrensningerne, har én ting til fælles: Vi er succesrige, vestligt orienterede og står for en sekulær stat,« siger en anden af officererne, der alle har talt under anonymitet med Der Spiegel og den landsdækkende tyske tv-kanal ARD.

Anspændt forhold mellem Tyskland og Tyrkiet

NATO-officerernes asylansøgninger vil teste det i forvejen anspændte forhold mellem Tyskland og Tyrkiet, der det seneste år er blevet forværret af en skarp tysk kritik af udrensningerne, sagen om komikeren Jan Böhmermann, samt af den tyske Forbundsdags anerkendelse af, at Osmannerriget under ledelse af ungtyrkerne i 1915/16 begik folkemord på over en million armeniere.

Sagen er også sprængfarlig i forhold til EUs flygtningeaftale med Tyrkiet, som Tysklands kansler, Angela Merkel, er arkitekten bag. Flygtningeaftalen har nedbragt antallet af flygtninge og migranter, der kommer til EU via Tyrkiet, til ganske få procent af det høje niveau i 2015, men det beror netop på, at Tyrkiet er et sikkert land for flygtninge. Det skærer i øjnene, når landets egne soldater søger asyl i EU.

Der bliver således rigeligt at snakke om, når Merkel kommer til Tyrkiet på torsdag.

Mens den tyske parlamentariker Stephan Mayer fra Merkels søsterparti CSU siger til Der Spiegel, at Tyskland ikke kan sende soldaterne tilbage til Tyrkiet, så understreger Merkels CDU-partifælle, Norbert Röttgen, der er formand for det tyske parlaments udenrigsudvalg, at asylansøgningerne vil blive behandlet som enhver anden ansøgning uden politisk indblanding.

Ingen af asylansøgningerne er endnu færdigbehandlede i det pressede tyske asylsystem, og der kan gå flere måneder endnu.

Tyrkiske asylansøgere i flere NATO-lande

Tilbage i november bekræftede NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde, at en række tyrkiske officerer havde søgt asyl i en række europæiske lande, uden at ville uddybe det yderligere. Det har også ramt NATOs politiske og militære hovedkvarterer i henholdsvis Bruxelles og Mons i Belgien. En kilde fortæller, at der blandt tyrkerne har været »stor udskiftning« på »rigtig mange poster« siden kupforsøget.

Læg dertil de seneste kontroverser mellem Tyrkiet og Grækenland - efter at den græske højesteret i sidste uge afviste, at otte tyrkiske soldater, der flygtede til Grækenland på kupnatten, kunne udleveres til Tyrkiet - og man har et billede af en ganske anspændt situation mellem flere af NATO-medlemmerne.

Forholdet mellem Grækenland og Tyrkiet har dog været anspændt i ganske lange perioder, siden de to lande kom med i NATO i 1952, ligesom NATO hidtil har klaret, at såvel Grækenland som Tyrkiet har været militærdiktaturer, mens de har været NATO-medlemmer.