Tyrkiske mænd trækker i skørterne - for kvinders rettigheder

Et voldtægtsforsøg og mord på en tyrkisk kvinde i en minibus har sat en usædvanlig protest i gang, hvor tyrkiske mænd demonstrerer i skørter for kvinders rettigheder.

Tyrkiske mænd iført skørter har i de seneste dage protesteret mod vold mod kvinder og deres manglende rettigheder. En protest, som også har taget fart på de sociale medier og særligt har bredt sig efter et bestialsk mord på en 20-årig kvindelig buspassager. Foto: Murad Sezer/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Tyrkiske mænd i skørter lægger selfies ud på sociale medier og vandrer ned ad gaderne i Istanbul.

Mildt sagt ikke hverdagskost i et land, der har taget et islamistisk drej de seneste 10-15 år, og hvor præsident Recep Tayyip Erdogan for nylig sagde, at kvinder ikke er eller bør være ligeværdige med mænd. »Det strider mod naturen,« sagde han.

Mændenes skørtedemonstrationer er både en reaktion mod det, de opfatter som Erdogans chauvinisme og et særligt bestialsk mord på 20-årige Ozgecan Aslan. 11. februar blev hun forsøgt voldtaget i en minibus i Tarsus i det sydlige Tyrkiet. Hun gjorde modstand og blev herefter dræbt med knivstik og slag med en jernstang, inden hun blev smidt i en grøft og brændt. Angiveligt af buschaufføren og to andre mænd, der opholdt sig i bussen, da hændelsen fandt sted.

En bestialsk øjenåbner

Det er det mord, som nu har fået bægeret til at flyde over. Måske fordi mordet var mere bestialsk end andre lignende hændelser. Måske fordi Ozgecan var særligt smuk med sit blide ansigt. Måske fordi hun kun var 20 år og forsøgte at gøre modstand. Hendes navn er blevet delt mere end seks millioner gange på sociale medier.

»Nogle gange skal der særlige hændelser til at få folk til at forstå, at noget er galt i Tyrkiet. Vi bliver først opmærksomme når noget forfærdeligt sker,« skriver Cenkal Karakaya, en mandlig tyrk, på Twitter.

Hustruvold er et kendt problem i Tyrkiet, selv om der ikke findes officielle tal, der beskriver problemets omfang. De seneste ti år har markeret en markant stigning i antallet af tilfælde, hvor hustruvold eller overgreb mod piger finder sted.

Mange af de tyrkere, der har demonstreret i gaderne de seneste dage, mener, at det øgede antal overgreb mod kvinder i Tyrkiet skyldes en diskriminerende tone fra landets ledelse. Hvad enten der er tale om præsident Erdogan eller en af regeringens ministre, der tidligere sagde, at kvinder ikke bør grine offentligt. Den episode satte også skarpe reaktioner i gang på de sociale medier, og kvinder gik gennem Istanbuls gader med bind for munden. Men reaktionen efter mordet på Ozgecan overgår alle tidligere spontane protester på ligestillingsområdet.

»Fortæl din historie«

Hos mange af landets kvinder har mordet givet anledning til en lige så uhørt reaktion som mændenes skørtedemonstrationer.

Tyrkiske kvinder fra hele landet er begyndt at dele deres oplevelser med fysiske overgreb på internettet. Kvinderne bruger navnet eller hashtagget »Sendeanlat« der betyder »fortæl din historie«. Det navn eller den sætning er blevet brugt flere end en million gange på Twitter i løbet af de seneste dage.

»Frygten for at være den sidste i bussen, når chaufføren drejer bakspejlet, så han kan se dig,« skriver en pige.

Andre kvinder beretter om, hvordan de bliver afvist af politiet, når de forsøger at melde sexchikane eller andre fysiske overgreb.

»Politiet siger, det er jo ikke så mærkeligt, når du går i nederdel,« skriver en kvinde på Twitter.

Fornyet debat – også i Aserbajdsjan

De tyrkiske mænds skørtedemonstrationer har også spredt sig til nabolandet Aserbajdsjan. Her efterligner mænd deres tyrkiske naboer ved at tage billeder af sig selv iført miniskørter, og parlamentet har taget initiativ til en debat omkring kvinders rolle i samfundet og ligestilling mellem kønnene.

Men ikke alle bifalder de meget offentlige reaktioner på Ozgecans mord. Nogle mænd forsøger at latterliggøre de skørtedemonstrerende mænd. Og kvinder skriver nedsættende om den nye åbenhed, der er skabt omkring overgreb, på de sociale medier.

Journalist Sevda Turkusev, der arbejder for dagbladet Yeni Safak, er blandt dem, der kritiserer de seneste protester. Især de tyrkiske kvinder, der deler chikane-oplevelser på de sociale medier.

»Til de kvinder, der fortæller om deres erfaring med overgreb på Twitter og ikke til læger, tror I virkelig, at I bliver helte ligesom i TV-serierne,« spørger hun i et angreb på de seneste dages demonstrationer.