Tyrkiske journalister risikerer fængsel efter Charlie Hebdo

Det har fornærmet folks religiøse værdier, at to tyrkiske journalister genoptrykte forsiden at satiremagasinet Charlie Hebdo. Derfor kræver anklageren dem nu fængslet.

TYRKIET: 4,5 års fængselsstraf er hvad der venter to tyrkiske journalister, hvis anklageren får rettens ord for, at de har overtrådt loven ved at genoptrykke forsiden af det franske satiremagasin Charlie Hebdo, skriver Reuters.

De to journalister arbejder på den sekulære tyrkiske avis Cumhuriyet, som genoptrykte Charlie Hebdos omdiskuterede forside efter terrorangrebet på magasinets kontor i Paris 7. januar, hvor 12 personer blev dræbt.

Cumhuriyet genoptrykte ligesom flere danske og andre udenlandske aviser tegningerne fra Charlie Hebdo i sympati med magasinets dræbte tegnere.

»Vi bliver truet med fængsel for at forsvare ytringsfriheden,« siger Ceyda Karan, der er den ene af de to sigtede journalister, til Reuters.

»At true en journalist, fordi han eller hun genoptrykker en tegning, der ikke indeholder en fornærmelse, kan kun ske med en religiøs, autoritær regering,« tilføjer hun og oplyser, at hun har haft en sikkerhedsvagt siden januar.

Den tyrkiske anklager påbegyndte efterforskningen af Cumhuriyet, efter premierminister Ahmet Davutoglu beskyldte avisen for at tilskynde til at genoptrykke Charlie Hebdos tegninger.

Den tyrkiske forfatning adskiller stat og religion, men det er ifølge landets straffelov ulovligt at fornærme religion.