Tyrkiske bomber sender Syriens kurdere i armene på Assad

De syriske kurdere – Vestens allierede i kampen mod Islamisk Stat – trygler nu præsident Assad om hjælp mod Tyrkiet.

Tyrkiske soldater træner nær grænsen til Syrien, hvor de er i gang med at nedkæmpe syrisk-kurdiske krigere, som har været Vestens nærmeste allierede i kampen mod Islamisk Stat i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sedat Suna/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiets angreb på de syriske kurderes selvudråbte selvstyreområder i det nordlige Syrien får dem nu til at bede fjenden - præsident Bashar al-Assads regime - om hjælp.

I en erklæring fra de kurdiske ledere i den del af selvstyreområdet, der hedder Afrin, opfordrer de Assads regering til »at leve op til sit ansvar som suveræn stat over for Afrin og beskytte sine grænser mod den tyrkiske besættelsesmagt«.

Det skriver det kurdiske netmedie Rudaw.

De tyrkiske kurdere har under den nu snart syv år lange syriske konflikt udråbt deres eget selvstyreområde i den nordlige del af landet langs grænsen til Tyrkiet.

Selvstyrets væbnede styrker SDF (Syrian Democratic Forces) og YPG (Folkets Forsvarsenheder) er USAs og Vestens nærmeste allierede i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og uden hjælp fra de syrisk-kurdiske krigere ville Islamisk Stat næppe været så meget på hælene, som tilfældet er.

Terrorstemplet

Men Tyrkiet betragter de syriske kurderes organisationer som en forlænget arm af den tyrkisk-kurdiske bevægelse, PKK, der både af tyrkerne og af EU og USA er stemplet som en terrororganisation.

Samtidig er Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og landets regering utrygge ved at have et kurdisk selvstyre lige syd for grænsen, fordi det kan give næring til den kamp for autonomi, som de tyrkiske kurdere har udkæmpet i over tre årtier i det sydøstlige Tyrkiet.

Derfor er den tyrkiske hær rykket over grænsen og er nu i gang med »at rydde hele området for terrorister«, som præsident Erdogan udtrykker det.

Min fjendes fjende

Appellen til Assad om hjælp er blot det seneste eksempel på de skiftende alliancer på Syriens blodige slagmark.

Ordsproget om min fjendes fjende, er min ven giver ikke den fulde forklaring i det spegede spil om Syriens fremtid.

Eksempelvis er Tyrkiet i NATO-allieret med USA, Storbritannien, Frankrig, Danmark og alle de andre lande, der bekriger Islamisk Stat i Syrien og i nabolandet Irak.

Men nu er NATO-partneren Tyrkiet altså i krig med USAs og de vestlige allieredes syrisk-kurdiske kampfæller – i øvrigt med støtte fra Den Frie Syriske Hær, der med vestlig opbakning har bekriget præsident Assads regime siden borgerkrigens begyndelse. Og hvis de tyrkiske styrker - som bebudet af præsident Erdogan - efter Afrin rykker mod øst ind i kurdernes næste selvstyreområde, kan det i yderste konsekvens ende med en direkte konfrontation mellem de fremrykkende tyrkere og de amerikanske soldater, der er i området - og også med de danske jægersoldater, der har fået udvidet deres mandat til både at operere i Irak og Syrien.