Tyrkisk udfald mod Fogh ses som valgkamps-fidus

Tyrkiets premierminister Erdogan er glad for rollen som den muslimske verdens ordfører over for Vesten. Et godt forhold til den moderate og markedsorienterede tyrkiske leder er af afgørende betydning for Europa og USA.

Erdogans udfald mod Fogh som NATO-chef, skal ses i forbindelse med den kommende valgkamp i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Didier Lebrun / EPA

Der skal være lokalvalg i Tyrkiet i dag, så landets premierminister Recep Tayyip Erdogan gik fredag aften i tyrkisk TV ud med kritik af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for dennes holdning til islam.

Erfarne iagttagere i Bruxelles vurderer dog, at det ikke vil få nogen betydning for den kommende udnævnelse af Anders Fogh Rasmussen til NATOs næste generalsekretær i forbindelse med NATOs topmøde i Baden-Baden og Strasbourg i næste weekend. Udfaldet mod Fogh hænger sandsynligvis sammen med lokalvalget, hvor Erdogans regerende islamisk-konservative AKP-parti er oppe mod utilfredshed hos mange tyrkere over landets smuldrende økonomi i forbindelse med finanskrisen.

Den tyrkiske præsident Abdullah Gül forsikrede ellers på et pressemøde fredag i Bruxelles, at Tyrkiet ikke havde nogen problemer med den danske statsminister, og NATO-kilder har over for Berlingske Tidende i flere uger påpeget, at der er bred konsensus om statsministerens kandidatur til NATO-posten. Det er kun et spørgsmål om, hvornår Fogh Rasmussen bliver udnævnt, ikke om, hedder det.

Opkald fra Fogh
Erdogan sagde i substansen to vigtige ting. Og så var en tredje ting vigtig – mest
fordi han ikke sagde det.

For det første sagde Erdogan, at den danske statsminister har ringet til ham for at søge hans støtte i bestræbelserne på at blive NATOs næste generalsekretær. Dét har den danske statsminister naturligvis gjort, fordi Tyrkiet i den seneste uge har »flaget« deres reservationer over for den danske regeringschef.

Disse reservationer bunder i Foghs håndtering af Muhammed-krisen. I hans afvisning af at gribe ind over for det kurdiske ROJ TV, der støtter terrororganisationen PKK og alligevel sender fra København. Og ikke mindst i Foghs gamle og meget bramfrie udtalelser fra tiden før Statsministeriet, hvor han siger, at Tyrkiet ikke har dets plads i EU. At Fogh ringer til Velfærdspartiets, AKPs, leder Erdogan for at tale om disse ting, ja det er naturligvis noget, Erdogan kan bruge over den tyrkiske befolkning, som i dag skal til lokalvalg.

Muslimernes talerør
Den anden ting Erdogan siger til NTV er, at muslimske lande nu ringer til Tyrkiet og siger, at de ikke bryder sig om den danske statsminister på grund af hans tackling af krisen i kølvandet på Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

»Den krise fremkaldte en meget alvorlig reaktion i lande med muslimske befolkninger. De lande er nu begyndt at ringe og bede os om ikke at tillade det (at Fogh Rasmussen bliver NATOs generalsekretær. red.),« sagde Erdogan.

Hans budskab er altså, at Tyrkiet taler på hele den muslimske verdens vegne i NATO, hvor det er det eneste land med en overvejende muslimsk befolkning. Og i Vesten kan man så begynde at gætte på, hvem det er, der har ringet til tyrkerne: Er det Saudi-Arabien, Egypten, Pakistan, Indonesien? Det véd kun Erdogan, og under alle omstændigheder ser bundlinjen ud til at være, at han nok har lyttet, men ikke agter at rette sig efter deres ønsker.

Den tredje ting – altså dén, Erdogan bevidst ikke nævnte, var, at Tyrkiet skulle have planer om at nedlægge veto mod Anders Fogh Rasmussen. Dermed synes det fortsat at stå klart, at Tyrkiet bøjer sig for den udtrykkelige vilje i Berlin, London, Paris og Washington til at sætte den danske statsminister i spidsen for NATO.

Men premierminister Erdogan fik med sin TV-optræden vist, at Tyrkiet er et vigtigt land. At han selv er en vigtig mand. Og han kan uden tvivl glæde sig til, at hans fremtidige samtaler med Anders Fogh Rasmussen vil have deres udspring i Vestens sikkerhedspolitiske interesser og ikke i indenrigspolitiske danske dagsordener.