Tyrkisk soldat flygtet under kupforsøg - nu har Grækenland fjernet hans asylstatus

Græsk politi har arresteret en af de otte tyrkiske soldater, der flygtede efter kupforsøget i Tyrkiet 2016 til trods for at han fik asyl i december 2017. En følsom sag, der giver anledning til nye spændinger mellem de to lande

Græsk politi har arresteret en af de otte tyrkiske soldater, der flygtede efter kupforsøget i Tyrkiet 2016 til trods for at han fik asyl i december 2017. En følsom sag, der giver anledning til nye spændinger mellem de to lande Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner en beslutning, der er taget af frygt for at træde Tyrkiet over tæerne.

De græske myndigheder har anholdt og midlertidigt suspenderet asylstatus for en af de otte tyrkiske soldater, der flygtede til Grækenland i helikopter efter det mislykkede kupforsøg i sommeren 2016. Dette til trods for, at den pågældende soldat, Suleyman Ozkaynakci, blev tildelt asyl i Grækenland i december 2017.

Suleyman Ozkaynakci var reservepilot, da de otte tyrkiske soldater flygtede til Grækenland morgenen efter det mislykkede kupforsøg mod præsident Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiet har siden sommeren 2016 forlangt at få de otte udleveret, fordi de menes at have deltaget i forsøget på at vælte den tyrkiske præsident. Et krav, som Grækenland har afvist hele to gange. I forbindelse med et officielt besøg i Grækenland tidligere på måneden sagde den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavuşoğlu, ifølge The Guardian, at Tyrkiet »ikke ønsker, at Grækenland forvandles til et sikkert sted for kupmagere«.

Asylsagen er ifølge græske medier et tegn på, at Grækenland ikke ønsker at træde Tyrkiet unødigt over tæerne.

»Den græske regering er bange for det pres, den tyrkiske regering vil påføre Grækenland, hvis domstolene accepterer kupmagernes anmodninger om asyl,« skriver Kathimerini Daily.

Ifølge det græske dagblad vil en endelig beslutning i asylsagen blive taget 15. februar.

Ifølge Athens News Agency har den græske regering blandet sig i sagen, fordi »forholdet til Tyrkiet risikerer at blive påvirket af sagen«.

Også ifølge Reuters, der citerer græske regeringskilder, er det angst for Tyrkiets reaktion, der er årsagen til suspenderingen af den tyrkiske soldats asylstatus.

Sagen truer med at øge den dårlige stemning i det i forvejen anspændte forhold, lyder det fra græske regeringskilder.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency er den græske justitsminister, Stavros Kontonis, ved at undersøge muligheden for, at de otte tyrkiske soldater vil blive stillet for en domstol i Grækenland for deres formodede rolle i kuppet i 2016.

Men soldaterne er indtil videre ikke anklaget for ugerninger af Grækenland.

I forbindelse med urolighederne på omkring kupforsøget mistede cirka 250 tyrkere livet. Siden kupforsøget har den tyrkiske ledelse indledt en massiv offensiv mod Gülenbevægelsen og formodede tilhængere. Flere end 50.000 personer er, ifølge The Guardian blevet arresteret, og omkring 150.000 er blevet fyret.