Tyrkisk politi jagter massemorder fra IS

Islamisk Stat har taget skylden for terrorangrebet på natklubben i Istanbul nytårsnat, da 39 mennesker blev mejet ned. Gerningsmanden er stadig på fri fod.

Et af de 39 ofre fra massakren på natklubben i Istanbul begraves. 39 blev dræbt. Af dem var 11 tyrkere, mens 27 var udlændinge, flest fra arabiske lande. Et dødsoffer var mandag endnu ikke identificeret. Scanpix/Bulent Kilic Fold sammen
Læs mere

København/Istanbul. Politiet i Istanbul anholdt mandag otte personer, der mistænkes for at have forbindelse til skudangrebet nytårsnat på en natklub i den tyrkiske millionby.

39 mennesker blev dræbt og 65 såret, da en mand skød vildt omkring sig 75 minutter inde i 2017.

Derefter smed han sin forklædning - eller sit overtøj - og forsvandt i det kaos og den forvirring og angst, der opstod på og ved den eksklusive Reina-natklub ved bredden til Bosporusstrædet.

Det er ikke klart, hvilken forbindelse de otte har til terrorangrebet. Det tyrkiske nyhedsbureau Dogan rapporterede, at politiet presser på i jagten på massemorderen, der stadig menes at være på fri fod.

Mandag begyndte der at komme lidt flere informationer om, hvilken type gerningsmanden kan være, og hvordan angrebet blev gennemført.

Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) tog i en erklæring, der cirkulerede på sociale medier, skylden for massakren. Den blev foretaget af "en af kalifatets soldater".

Videre blev Tyrkiet beskyldt for at være tjener af de kristne, selv om flertallet af tyrkere er muslimer.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at det kan være en henvisning til, at Tyrkiet er med i den internationale koalition, som bekæmper IS i Syrien og Irak.

Desuden er Tyrkiet et Nato-land.

AFP noterer også, at IS er blevet beskyldt for flere af de terrorangreb, som i det seneste år har ramt Tyrkiet. Men mandagens erklæring er første gang, at den militante og fundamentalistiske bevægelse tager skylden for et attentat.

Ifølge tyrkisk presse virkede det til, at gerningsmanden var velovervejet. Avisen Hurriyet skriver, at han kom til natklubben med taxi.

Han steg ud og skød en politimand og en civil ved indgangen til natklubben.

Så gik han ind og myrdede løs med sin kalasjnikov. Han affyrede fire magasiner, totalt 120 kugler.

Vidner og tyrkiske medier har tidligere rapporteret, at gerningsmanden var forklædt som julemanden, og at han smed kostumet og forsvandt.

Men mandag afviste premierminister Binali Yildirim, at massemorderen var en forklædt julemand.

/ritzau/