Tyrkisk opklaring af terrorangreb halter

I løbet af de fire dage, der er gået siden terrorangrebet i Istanbul, har tyrkiske statsmedier udpeget den forkerte gerningsmand to gange. Spørgsmålet er om tyrkisk politi aner hvem gerningsmanden er?

Foto: YASIN AKGUL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tyrkiske myndigheder leder stadig efter den gerningsmand, der kun ramte forbi 28 gange ud af de 180 skud han affyrede nytårsnat på klubben Reina i Istanbul.

Han dræbte 39 personer og sårede 70 og er ifølge Islamisk Stat en af terrororganisationens »soldater«. Han tog ifølge tyrkiske medier både taxa til og fra gerningsstedet, men de tyrkiske myndigheder har ikke kunnet bidrage med andet til opklaringen endslørede billeder og fejlagtige gætterier på, hvem han kan være.

To dage i træk har tyrkiske statsmedier bragt billeder af to forskellige personer og citeret »kilder fra sikkerhedstjenesten« for at mene, at der er tale om gerningsmanden. I det første tilfælde meldte en person sig til afhøring på politistationen efter at have set sig selv sat i forbindelse med terrorangrebet. Han blev løsladt. I løbet af tirsdag tweetede tyrkiske TRT World navn, foto og billede af et pas, som tilhørte 28-årige Lakhe Mashrapov fra Kirgisistan og skrev, at han var politiets hovedmistænkte. Få timer senere lod Lakhe Mashrapov sig intervieweog beviste, at han ikke var i Tyrkiet nytårsnat.

»Da terrorangrebet fandt sted, var jeg i Kirgisistan. Jeg har intet at gøre med angrebet,« sagde han til Turmush News Agency i Kirgisistan og tilføjede, at han ikke anede, hvordan billedet af hans pas var nået frem til de tyrkiske medier.

Forvirringen omkring gerningsmandens identitet, er begyndt at afføde kritiske kommentarer på sociale medier.

»Det går godt for det tyrkiske politi,« skriver den tyrkiske analytiker Ilhan Tanir i en ironisk kommentar om efterforskningen på Twitter.

En anden Twitterbruger kalder det for »en skandale« at to uskyldige personer er blevet hængt ud som gerningsmænd på blot fire dage.

Ifølge den kendte tyrkiske journalist Abdulkadir Selvi, der skriver for dagbladet Hurriyet, kender de tyrkiske myndigheder gerningsmandens identitet. Og ifølge Selvi var angrebet i Istanbul kun det ene af to planlagte angreb nytårsnat. Det andet skulle have fundet sted i Ankara, men blev ifølge klummeskribenten forpurret af myndighederne.

I en klumme, der blev publiceret tirsdag, skriver Abdulkadir Selvi, at gerningsmanden har kæmpet for Islamisk Stat i Syrien, og at han blev særligt udvalgt til at udføre terrorangrebet på grund af sine skydeevner.

De tyrkiske myndigheder er i færd med at analysere videooptagelser fra 71 kameraer, der kan have opsnappet scener fra gerningsmandens ankomst og flugt. Ifølge myndighederne tog gerningsmanden også en taxa væk fra Reina-natklubben efter angrebet.

På en pressekonference i løbet af i går, sagde Tyrkiets vicepremierminister, Numan Kurtulmas, at politiet har fundet gerningsmandens fingeraftryk.

Det gør det nu muligt for Tyrkiet at efterprøve landets egen database for fingeraftryk og formentlig også få hjælp fra andre lande, hvor gerningsmandens fingeraftryk kan være registreret.

Gerningsmanden efterlod sit automatgevær og seks tomme magasiner på Reina, før han flygtede.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten