Tyrkisk flybase med danske soldater er afspærret

Incirlik-flybasen, der bruges af koalitionen mod Islamisk Stat, er blevet afspærret af tyrkiske myndigheder. Tyskland overvejer evakuering af soldater.

Danske F-16-fly har blandt andet hjemme på flybasen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN/KØBENHAVN: Det tyrkiske kupforsøg fredag nat har nu fået direkte indflydelse på den internationale koalitions kamp mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Flybasen Incirlik, der bruges af en række af koalitionens kampfly, heriblandt amerikanske, tyske og danske, er blevet afspærret i løbet af lørdag. Også strømmen er blevet afbrudt . Det citerer CNN en amerikansk forsvarskilde for at sige.

Danmark har angiveligt syv F16-fly på basen i det sydlige Tyrkiet, hvoraf tre er i reserve.
På det amerikanske konsulats hjemmeside står der, at »lokale myndigheder forhindrer al adgang til og fra flybasen«. Konsulatet, der ligger i byen Adana blot ti kilometer fra Incirlik-basen, opfordrer amerikanske statsborgere til at holde sig væk fra basen, »indtil de normale operationer er blevet genoptaget«.

Ifølge tyrkiske medier mistænkes nogle af de tyrkiske officerer på basen for at have assisteret kupmagerne fredag nat. Blandt andet ved at lade fly fra basen tanke de kampfly, som kupmagerne brugte over Istanbul og Ankara.

Andre tyrkiske kilder antyder, at flyene fra Incirlik også var med til at bombe parlamentsbygningen i Ankara under kupforsøget. Foruden de mange udenlandske soldater på stedet opbevares der ifølge tyske medier også atomvåben på Incirlik-basen. Det gør al ustabilitet på og omkring basen til et meget følsomt anliggende.

Dansk nødprocedure

De danske piloter og det øvrige forsvarsmandskab, der opholder sig på basen, følger i øjeblikket, ifølge forsvarskommandoen, en særlig nødprocedure.

»Vi afventer situationen og har været i kontakt med danskerne på basen. De er samlet, har det godt, og de følger en nødprocedure. Men naturligvis afventer alle udviklingen i værtslandet, som de er afhængig af. De er ikke umiddelbart ramt af strømafbrydelsen, for de har en nødgenerator, der producerer strøm,« siger presseofficer Anders Rømeling fra Forsvarskommandoen.

Formand for Forsvarsudvalget Rasmus Jarlov (K) er i skrivende stund ikke blevet orienteret om situationen på basen, og derfor har han svært ved at sige, hvad Danmark helt konkret bør gøre.

»Jeg vil i hvert fald gerne have en orientering om det. Jeg synes selvfølgelig, vi skal passe godt på soldaterne dernede. Når der er forsøg på militærkup, kan der være en risiko for danske soldater, og derfor skal vi selvfølgelig holde øje med, hvad der sker, og have deres sikkerhed som den højeste prioritet. Men hvad, vi konkret skal gøre, er meget svært at sige, bl.a. fordi jeg endnu ikke har modtaget nogen orientering.«

Han tilføjer: »Det kan være svært at samarbejde med tyrkiske myndigheder  i det kaos, der hersker lige nu.«

Forsvaret udsendte kort før lørdag middag en pressemeddelelse om situationen på Incirlik-basen.

»Forsvarets udsendte personel ved den tyrkiske flybase Incirlik er i god behold, og soldaterne har ikke været direkte påvirket af det seneste døgns hændelser i Tyrkiet. Chefen for F16-kampflybidraget, oberst Peter Johan Bødker, fortæller, at de danske soldater forholder sig i ro og følger nyhederne tæt,« står der i pressemeddelelsen.