Tyrkiets valgkommission gennemgår klager over afstemning

Indkomne klager og appeller om annullering af Tyrkiets folkeafstemning vil blive behandlet af valgkommission.

Demonstranter i en protestmarch i Istanbul tirsdag. Præsident Recep Tayyip Erdogan har afvist alle beskyldninger om, at der har været problemer med folkeafstemningen om vidtrækkende forfatningsændringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Yagiz Karahan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiets Øverste Valgkommission (YSK) vil onsdag evaluere indkomne klager og appeller om at annullere en folkeafstemning om vidtrækkende forfatningsændringer. Det rapporterer tv-stationen NTV.

NTV citerer valgkommissionens leder for oplysningerne.

Oppositionspartier indledte tirsdag en kamp for at få annulleret den omstridte folkeafstemning. Den vil sikre landets præsident vidtrækkende beføjelser fra 2019.

Ændringerne indebærer blandt andet, at præsidenten vil kunne opløse parlamentet, og at premierministerposten afskaffes.

Der er blandt andet kommet klager fra den tyrkiske sammenslutning af advokater. De siger, at det ikke var lovligt, da valgkommissionen under folkeafstemningen tillod stemmesedler, som ikke var påført et stempel fra myndighederne.

Det kan have påvirket resultatet, siger advokaterne.

Det Republikanske Folkeparti har formelt anmodet om, at afstemningens resultat bliver ophævet.

Præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering har afvist alle beskyldninger om, at der har været problemer med afstemningen.

Tyrkiets parlament stemte tirsdag for at forlænge undtagelsestilstanden i landet med tre måneder. Den varer nu frem til midten af juli.

Det betyder, at Tyrkiet til sommer har været i undtagelsestilstand i et år. Nødretten blev indført efter et mislykket kupforsøg i juli 2016.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch havde på forhånd advaret parlamentet i hovedstaden Ankara mod at forlænge undtagelsestilstanden. Organisationen mener, at det "vil medføre yderligere fare for menneskerettigheder og retssystemet, som i forvejen er blevet slemt medtaget i Tyrkiet".