Tyrkiets præsident afviser Europas lektion i demokrati

Ingen europæiske lande skal belære Tyrkiet om demokrati, mener Erdogan efter stor udrensning.

- Han bør passe sin egen forretning, siger Recep Erdogan til al-Jazeera om den franske udenrigsministers kritik. Reuters/Handout Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen skal belære Tyrkiet om demokrati, og da slet ikke Frankrig, lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, efter de seneste dages voldsomme udrensning i landet.

I et interview med tv-stationen al-Jazeera besvarer han en løftet pegefinger fra blandt andre den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, som har formanet tyrkerne om at overholde loven.

»Han bør passe sin egen forretning,« siger Erdogan.

»Ingen skal belære os på det område. Staten tager blot de skridt, som den skal tage,« siger den tyrkiske præsident.

Han påpeger, at Frankrig indførte undtagelsestilstand efter angrebet i Nice for nylig.

De franske myndigheder har dermed taget særlige rettigheder i brug for at bekæmpe den trussel, som den franske regering kalder en terrortrussel. Akkurat som i Tyrkiet, mener Erdogan.

Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har ytret bekymring over udviklingen i Tyrkiet siden et kupforsøg i weekenden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er 60.000 mennesker enten suspenderet, fyret eller beordret retsforfulgt. Erdogan har åbent erklæret, at hans ærkefjende Fetullah Gülen står bag forsøget på at vælte ham.

»Er et kupforsøg en kriminel handling? Hvis den er kriminel, hvis ansvar er det så at fange de skyldige? Det er staten, og den skal overlade opgaven til domstolene. Hvis domstolene finder dem skyldige i et demokratisk land, så bliver de dømt,« siger Erdogan.

Når kupforsøget overhovedet kunne ske, skyldtes det ifølge Erdogan »en svaghed i efterretningstjenesten«.

Selv om titusindvis af mennesker er fjernet fra deres poster og job, så mener præsidenten, at hans regering endnu ikke har nedkæmpet Fethullah Gülens "terrororganisation" helt.

Tyrkiet har ønsket Gülen udleveret fra USA. Hvis den sag ender med et afslag fra USA, så vil det ikke ødelægge de stærke bånd mellem de to Nato-allierede, lyder det fra præsidenten.

»Relationer mellem lande skal ikke baseres på følelser. Det forhold skal ledes med fornuft.«

»Vi er strategiske partnere, og vores solidariske forhold skal fortsætte,« siger Recep Tayyip Erdogan.

/ritzau/