Tyrkiets kvinder støtter islamisk sindet regering

55 procent af Tyrkiets kvinder stemte ved søndagens parlamentsvalg på det religiøst farvede regeringsparti AKP, der ellers af de sekulære tyrkere mistænkes for at have en kvindeundertrykkende dagsorden.

To kvindelige tilhængere af AKP fejrer den store sejr i parlamentsvalget den 22. juli 2007. Faktisk stemte mere end hver anden tyrkiske kvinde på AKP, trods at flere hævder, at partiet er kvindeundertrykkende. Foto: Hocine Zaourar / AFP Fold sammen
Læs mere

Mens det sekulære Tyrkiet og mange politiske iagttagere i Europa mistænker det tyrkiske regeringsparti AKP for at være en islamisk ulv forklædt i demokratiske gevandter, synes flertallet af de tyrkiske kvinder ikke at frygte fem år mere med det religiøst farvede AKP (Partiet for Retfærdighed og Udvikling) ved magten.

I hvert fald stemte 55 procent af Tyrkiets kvinder på AKP ved søndagens parlamentsvalg, hvor AKP vandt en knusende sejr over de andre partier, der alle er verdslige.

Kvindernes massive opbakning til AKP fremgår af vælgerundersøgelser, som Tyrkiet-eksperten ved Mellemøst-studier ved Syddansk Universitet, Mehmet Ümit Necef, har gransket i forbindelse med hans besøg i Tyrkiet under parlamentsvalget.

»Der er flere forklaringer på, hvorfor 55 procent af Tyrkiets kvinder har stemt på AKP. En af dem er, at kvinderne er mere optagede af bundlinjen i deres husholdninger end af de beskyldninger, der rettes mod AKP for at være islamisk. Og under AKPs første fem år ved magten har tyrkisk økonomi oplevet en stabil vækst,« siger Mehmet Ümit Necef over telefonen fra Istanbul.

Mehmet Ümit Necef peger også på, at AKP faktisk ikke har gennemført love vendt mod tyrkiske kvinder. Tværtimod har AKP-regeringen gennemført love, der forbedrer kvindernes rettigheder.

Flere kvinder valgt ind
Vælgerundersøgelserne viser også, at antallet af kvindelige medlemmer i parlamentet er mere end fordoblet. Ved valget i 2002 stemte vælgerne 24 kvindelige kandidater ind i parlamentet. Det svarer til 4,4 procent af det samlede antal. I søndags blev 50 kvinder stemt ind i parlamentet, og heraf er de 30 fra regeringspartiet AKP, der havde opstillet i alt 60 kvindelige kandidater. De 50 kvindelige kandidater er det højeste antal i Tyrkiets historie, selv om de tyrkiske kvinder allerede fik stemmeret og blev valgbare tilbage i 1935.

Det største oppositionsparti, CHP (National Folkeparti), fik indvalgt ti af de 52 kvinder, partiet havde opstillet.

I Tyrkiet er det partiledelserne, der suverænt bestemmer, hvem der skal være kandidater, og forud for søndagens skelsættende parlamentsvalg havde en af Tyrkiets kvindeorganisationer gennemført en opfindsom og opsigtsvækkende kampagne for at sætte fokus på det feminine underskud i det tyrkiske parlament. Kvinder med kunstigt overskæg har indtaget gaderne og spurgt, om et sådant moustache virkeligt er nødvendig for at blive valgt som lovgiver.