Tyrkiets Erdogan vil have mere magt

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan ytrer nok engang ønske om, at forfatningen skal ændres, så præsidentembedet får udøvende magt. Sådan er det i udviklede lande, siger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYRKIET: Det sømmer sig for en velhavende nation, at præsidenten formelt kan træffe politiske beslutninger, lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Derfor opfordrer han nu nok engang parlamentet til at lave et udkast til en forfatning, som vil give præsidenten reel udøvende magt frem for blot at være en symbolsk figur, skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Se på verden. Stort set alle udviklede lande har et præsidentielt system eller et semi-præsidentielt system,« siger præsidenten torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters og fortsætter:

»Forberedelserne til en ny forfatning må på modig vis føres ud i livet, så vi kan præsentere den for befolkningen, som skal tage beslutningen.«

Den tyrkiske præsident har længe ønsket at ændre forfatningen og på den måde øge præsidentembedets beføjelser.

Men i Tyrkiet kræver det 330 stemmer ud af 550 pladser i parlamentet at udskrive folkeafstemning om at ændre forfatningen, og ved det seneste valg 1. november vandt Erdogans parti, AKP, 317 pladser. Han skal derfor formentlig overtale andre partier i parlamentet til at stemme for, hvis hans plan skal lykkes.

Erdogans ønske om, at præsidenten også skal have udøvende magt, har flere gange vakt kritik fra AKPs politiske modstandere, som beskylder ham, for at blive stadig mere autoritær.