Tyrkiet vil mægle i strid mellem Saudi-Arabien og Iran

Tyrkiets premierminister opfordrer til at give diplomatiet en chance mellem Saudi-Arabien og Iran.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, opfordrer Saudi-Arabien og Iran til at bruge diplomatiske kanaler til at dæmpe spændingerne mellem de to lande efter saudiarabernes henrettelse af en prominent shiamuslimske præst.

- Tyrkiet er parat til at mægle i striden, siger den tyrkiske regeringsleder og tilføjer:

Diplomatiske kanaler må øjeblikkeligt have en chance, Tyrkiet er parat til at yde konstruktiv hjælp, så vi kan nå frem til en løsning, siger Davutoglu.

Han holdt tirsdag møde med medlemmer af det regerende AK-parti i parlamentet.

Samtidig kaldte Kuwait dets ambassadør hjem fra Teheran for at protestere mod Irans linje og udtrykke solidaritet med Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien siger, at det vil genoptage diplomatiske forbindelser med Iran, når styret i Teheran holder op med at blande sig i andre landes interne anliggender.

Det siger Saudi-Arabiens FN-ambassadør, Abdallah Al-Moullimi, efter at landet søndag afbrød alle forbindelser til Iran og udviste den iranske ambassadør.

Konflikten mellem de to lande, som anses for at være regionens mest magtfulde stater, brød ud lørdag, da Saudi-Arabien henrettede den fremtrædende religiøse leder Nimr al-Nimr.

Mandag var der for tredje dag i træk demonstrationer i Iran og Irak, hvor deltagerne fordømte henrettelsen af den shiamuslimske Nimr al-Nimr.

Bahrain og Sudan besluttede mandag også at skære de diplomatiske bånd til Iran over.

Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, sagde desuden til nyhedsbureauet Reuters, at styret i Riyadh også vil standse lufttrafikken og de handelsmæssige forbindelser mellem de to rivaliserende lande.

/ritzau/Reuters