Tyrkiet: Vi har opfyldt vores del af flygtningeaftalen

Under besøg for at fremme flygtningeaftale roser EU-præsident Tusk Tyrkiet for behandlingen af flygtninge.

Fem uger efter, at flygtningeaftalen med EU er trådt i kraft, er det tydeligt, at den har haft en effekt, siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu.

I november var der dagligt omkring 6000 flygtninge, der tog sejlturen fra Tyrkiet til Grækenland, men nu er det tal faldet til 130, siger Davutoglu efter et møde med blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel, lørdag.

- Det er endda så vidt, at der mange dage slet ikke er flygtninge, der krydser dette farvand, siger den tyrkiske leder ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

På en fælles pressekonference med Merkel og EU-præsident Donald Tusk siger Davutoglu, at Tyrkiet har opfyldt alle sine forpligtelser i flygtningeaftalen med EU, herunder også at give flygtningene arbejdstilladelse.

Nu skal EU sikre, at tyrkerne kan rejse til EU-lande uden visum. Det spørgsmål var afgørende for, at flygtningeaftalen kom på plads, siger Davutoglu på pressekonferencen.

Den tyrkiske premierminister afviser samtidig anklager fra blandt andre Amnesty International om, at syriske flygtninge bliver sendt tilbage til deres hjemland mod deres vilje.

- Det gør vi ikke, fastslår han.

Aftalen mellem EU og den tyrkiske regering betyder, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, heriblandt også alle syrere.

Men for hver syrer, der tilbagesendes, skal EU tage imod en syrer, der i dag opholder sig i en flygtningelejr i Tyrkiet. Samtidig skal EU overføre store pengebeløb, som vil sætte Tyrkiet i stand til at give de syriske flygtninge i landet mere tålelige forhold.

Merkel, Tusk og EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, besøgte lørdag eftermiddag flygtningelejren Nizip-2, der ligger lidt uden for Gaziantep i det sydlige Tyrkiet.

EU's præsident, Donald Tusk, roser Tyrkiet for landets behandling af flygtninge og siger, at "ingen har ret til at belære Tyrkiet om, hvordan landet skal gøre".

- I dag er Tyrkiet det bedste eksempel i hele verden på, hvordan vi skal behandle flygtninge, siger Tusk.

- Det er ikke kun en politisk og formel vurdering, det er også min personlige fornemmelse, tilføjer EU-præsidenten.

/ritzau/