Tyrkiet venter med at nikke til Anders Fogh

Statsminister Anders Fogh Rasmussen er ikke populær i Tyrkiet. Men regeringen i Ankara er næppe klar til at betale den politiske pris for at afvise ham på posten som generalsekretær i NATO.

Maskerede mænd skyder det kurdiske nytår (Newroz) ind, mens de flager for den forbudte oprørsbevægelse PKK. En af de ting, der står i vejen for et tyrkisk ja til Fogh som NATO-generalsekretær, er ROJ TV, som er PKKs talerør med hovedsæde i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bulent Kilic

Fra tyrkisk side har man længe haft et ondt øje til den danske statsminister, der som oppositionsleder erklærede, at han ikke kunne forestille sig Tyrkiet som medlem af EU.

»Politisk, økonomisk og kulturelt ville landet blive en fremmed fugl i samarbejdet, og et tyrkisk medlemskab kunne gøre samarbejdet ustabilt,« sagde Fogh dengang.

Siden har EU indledt forhandlinger med Tyrkiet om optagelse i Unionen, og de forhandlinger vejer nu i vægtskålen for Anders Fogh, når det handler om at overvinde tyrkisk skepsis mod hans NATO-kandidatur.

De europæiske NATO-lande vil tage det ilde op, hvis tyrkerne for alvor forsøger at blokere for den kandidat til NATO-posten, som de store EU-lande støtter. Især i Paris og Berlin meldte man overraskende hurtigt ud med støtte til Fogh, da processen om NATO-jobbet gik i gang i februar.

Tyskland og Frankrig hører også til de mest skeptiske i EU-forhandlingerne, der i vid udstrækning har stået i stampe, siden de blev indledt i 2004. Hvis Tyrkiet gør sig afgørende besværlig i NATO, skal tyrkerne næppe regne med større forståelse i EU.

Udover Foghs skepsis over for Tyrkiet som medlem af EU er der to sager, der nager i de politiske cirkler i Ankara.

Dels er der statsministerens håndtering af Muhammed-tegningerne, og dels er der sagen om den kurdiske TV-station, ROJ TV, der har hovedsæde i København.

Kurdisk TV
I næste fem år har den tyrkiske regering krævet, at Danmark lukker ROJ TV, som er talerør for den forbudte militante kurdiske bevægelse PKK. EU og dermed Danmark har ligesom Tyrkiet stemplet PKK som en terrororganisation.

Derfor burde de danske myndigheder for længst have smidt ROJ TV på porten, mener tyrkerne. Men selv om Københavns Politi siden juni 2005 har efterforsket sagen, er der intet resultat. Derfor fortsætter den kurdiske station med via satellit at sende programmer om kurderne i 78 lande verden over.

To gange har politiet sendt resultaterne af efterforskningen til statsadvokaten for få sagen afsluttet, men begge gange forgæves. Nu vides det ifølge politiadvokat Dorit Borgaard, Københavns Politi, ikke, hvornår der forventes et punktum i sagen.

»Vi efterforsker sagen på fuld kraft. Både Bagmandspolitiet og Statsadvokaten for København er involveret, så vi bruger mange ressourcer på den. Men jeg kan ikke sige noget om tidshorisonten, da vi bl.a. er afhængige af en række retsanmodninger til andre lande,« siger Dorit Borgaard til Berlingske.

Erdogan udvandrede
Striden om ROJ TV eskalerede tilbage i 2005, da Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, udvandrede fra et fælles pressemøde med Anders Fogh Rasmussen i København i protest mod, at en journalist fra ROJ TV var mødt op. Fogh Rasmussen forklarede, at han som statsminister i et demokrati ikke kan fravælge bestemte medier ved sine pressemøder.

Kommentatoren Lale Sariibrahimoglu fra tidsskriftet Zaman mener, at Tyrkiet vil vælge at acceptere Fogh Rasmussen, hvis USA insisterer på at få ham. Tyrkerne er efter hendes opfattelse interesserede i at få genetableret forholdet til USA, der blev anstrengt, da den tyrkiske AKP-ledelse i 2003 afviste USAs ønske om at gå gennem tyrkisk territorium under invasionen af Irak.