Tyrkiet truer med at ophæve flygtningeaftalen med EU

Letter EU ikke på visumreglerne for tyrkere, vil Tyrkiet ophæve flygtningeaftalen med EU, siger minister.

Med flygtningeaftalen med EU blev Tyrkiet stillet i udsigt, at millioner af tyrkere ikke længere skulle ansøge om visum for at besøge EU. Det er endnu ikke sket, og nu er tyrkernes tålmodighed ved at være opbrugt, siger udenrigsminister Melvut Cavusoglu. Scanpix/Attila Kisbenedek Fold sammen
Læs mere

Basel. Tyrkiet vil ophæve flygtningeaftalen med EU inden udgangen af december, hvis ikke unionen snart letter visumrestriktionerne for tyrkiske statsborgere.

Det siger landets udenrigsminister, Melvut Cavusoglu. Udmeldingen kommer i et interview med den schweiziske avis Neue Zücher Zeitung. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

- Vi venter fortsat på svar. Hvis det ikke kommer snart, annullerer vi hele aftalen, siger ministeren.

I marts skrev EU og Tyrkiet under på en kontroversiel aftale, som havde til formål at stoppe tilstrømningen af flygtninge til Europa via Grækenland. Aftalen gør det muligt at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet.

Til gengæld blev Tyrkiet stillet i udsigt, at millioner af tyrkere ikke længere skulle ansøge om visum for at besøge EU.

Betingelsen var, at den tyrkiske regering levede op til en række krav om domstolenes uafhængighed og menneskerettigheder.

Samtidig skulle Tyrkiet ændre sine kontroversielle antiterrorlove for at bringe dem mere på linje med EU-standarder. Lovene er blevet brugt mod journalister og kritikere af regeringen.

Ifølge udenrigsminister Melvut Cavusoglu har Tyrkiet reageret på EU's krav og tilbudt løsninger. Men landet kan ikke give indrømmelser på sin antiterrorlovgivning, forklarer han.

Det er ikke første gang, at Tyrkiet truer med at ophæve aftalen. Men tålmodigheden er ifølge Melvut Cavusoglu snart brugt op.

Aftalen mellem Tyrkiet og EU er stærkt kontroversiel i flere medlemslande.

Også Georgien, Ukraine og Kosovo har kurs mod visumfrihed til EU. Men flere lande, blandt andet Tyskland, frygter, at det vil føre til højere kriminalitet begået af tilrejsende kriminelle bander.

/ritzau/