Tyrkiet truer Israel med diplomatisk brud

Sig undskyld for angrebet på nødhjælpskonvoj til Gaza eller vi afbryder de diplomatiske forbindelser med Israel, siger Tyrkiets udenrigsminister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiet er klar til at afbryde de diplomatiske forbindelser med Israel, hvis den israelske regering ikke vil undskylde sit angreb på en nødhjælpskonvoj for lidt over en måned siden.

- Forbindelserne vil blive afbrudt, siger den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, medmindre Israel undskylder og anerkender konklusionerne, som en international undersøgelse når frem til om angrebet på en nødhjælpskonvoj ud for Gaza.

Tyrkiet har hidtil krævet en international undersøgelse af det israelske angreb, der kostede flere tyrkiske borgere livet. Men i et interview til avisen Hürriyet er Davutoglu ikke afvisende over for, at en israelsk kommission leder undersøgelsen.

- Hvis denne kommission konkluderer, at angrebet var uberettiget, og hvis de undskylder, så vil det være tilstrækkeligt, siger han. Men han tilføjer, at Tyrkiet vil have erstatning fra Israel.

Han meddeler samtidig, at tyrkisk luftrum vil være lukket for alle israelske militærfly som en konsekvens af angrebet på nødhjælpskonvojen den 31. maj.

Tyrkiet har i flere årtier været Israels nærmeste allierede i den mellemøstlige region, og de to lande har militære samarbejdsaftaler.

/ritzau/AFP