Tyrkiet: Topmøde er et historisk skridt mod EU-medlemskab

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, kalder søndagens EU-topmøde omkring flygtningesamarbejdet med Tyrkiet for »historisk« og en ny start for Tyrkiets tilnærmelser til EU.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, i midten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: Søndagens EU-topmøde i Bruxelles er historisk og en ny begyndelse for Tyrkiet og landets tilnærmelser til EU.

Sådan siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, forud for mødet, hvor målet er at nå en aftale om et samarbejde mellem EU og Tyrkiet om at bremse flygtningestrømmen til EU.

»I dag (søndag, red.) er en historisk dag for vores proces omkring optagelse i EU,« siger premierministeren ifølge Reuters.

Samarbejdsaftalen betyder, at Tyrkiet forpligter sig til at hjælpe med at kontrollere og styre flygtninge- og migrantstrømmen fra Mellemøsten til EU.

Tusindvis af flygtninge rejser nemlig gennem Tyrkiet for at fortsætte deres rejse ind i EU fra de konfliktramte lande som Syrien og Irak.

For tyrkerne betyder samarbejdet, at de modtager omkring 22 milliarder kroner fra EU målrettet flygtningeindsatsen, tyrkere kan rejse visum-frit til EU, og så genoptages flere forhandlinger omkring landets forhold til unionen.

»Jeg er taknemmelig for den nye begyndelse, som EUs ledere har gjort mulig,« siger Ahmet Davutoglu ifølge Reuters.

Både EU-Præsident Donald Tusk og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker var yderst positive i forhold til at nå en samlet aftale om samarbejdet med Tyrkiet forud for topmødet i Bruxelles søndag.