Tyrkiet tilbageholder 3318 mulige IS-medlemmer

En person er blevet tilbageholdt under aktioner i forbindelse med efterforskning af bombe i Istanbul.

Istanbul: Tyrkiets indenrigsministerium siger ifølge Reuters, at 3.318 personer tilbageholdes i landet, fordi de er mistænkt for at have haft forbindelser til Islamisk Stat eller andre radikale islamistiske grupper, siden Syriens borgerkrig begyndte.

Ministeriet siger, at 220 formodede medlemmer af Islamisk Stat blev anholdt en uge før bombeanslaget i Istanbul tirsdag, hvor 10 blev dræbt og 15 blev såret.

- En person er blevet tilbageholdt under operationer i aftes. Disse operationer fortsætter og er meget intense, siger den tyrkiske indenrigsminister, Efkan Ala, som onsdag holdt en fælles pressekonference i Istanbul med Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière.

Det russiske generalkonsulat i den tyrkiske by Antalya bekræftede tidligere onsdag, at tre russere er blevet tilbageholdt af de tyrkiske myndigheder, fordi de mistænkes for at have forbindelser til Islamisk Stat.

Det tyrkiske nyhedsbureau Dogan skrev tidligere, at myndighederne tilbageholder tre personer med russisk statsborgerskab.

Meddelelsen kom efter bombeanslaget i Istanbuls turistcentrum tirsdag, men de tre tilbageholdte sættes øjensynligt ikke i forbindelse med angrebet.

Ved selvmordsbombeangrebet på Sultanahmet-pladsen i hjertet af Istanbul blev ti mennesker dræbt - ni tyskere og en peruaner. 15 personer blev såret - ni af dem tyskere.

Det er første gang i lang tid, at et angreb i Tyrkiet har været rettet direkte mod turister.

De tyrkiske myndigheder mener, at det var en syrer, der for nylig kom til Tyrkiet fra det krigshærgede naboland, som begik massakren.

De tyrkiske myndigheder gav sidste år Islamisk Stat skylden for en bombe i byen Suruc nær grænsen til Syrien.

De mistænker også Islamisk Stat for at stå bag to selvmordsbomber i oktober, der dræbte 103 mennesker ved en fredsdemonstration i landets hovedstad, Ankara.

Tyrkiet, der har været i forhøjet alarmberedskab siden bomberne i Ankara, fører også en vedvarende offensiv mod den forbudte kurdiske bevægelse PKK i et forsøg på at knække gruppen, der kæmper for et kurdisk hjemland i det sydøstlige Tyrkiet.

/ritzau/Reuters