Tyrkiet til EU: I må ikke give kupmagerne asyl

Der går nu næppe en dag, uden at EU og Tyrkiet kan finde et ny sag at skændes om. Senest er det tyrkerne, der er ude med riven og advarer EU-landene mod at give politisk asyl til tyrkiske officerer, der er udstationeret i Europa, men frygter overgreb i deres hjemland efter sommerens kupforsøg. Samtidig beskyldes EU for at holde hånden over terrorister.

Arkivfoto. Der går nu næppe en dag, uden at EU og Tyrkiet kan finde et ny sag at skændes om. Senest er det tyrkerne, der er ude med riven og advarer EU-landene mod at give politisk asyl til tyrkiske officerer, der er udstationeret i Europa, men frygter overgreb i deres hjemland efter sommerens kupforsøg. Samtidig beskyldes EU for at holde hånden over terrorister. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

»Vestlige lande skal afvise asylanmodningerne fra mistænkte medlemmer af Fethullah Terror­organisationen (FETÖ, red.),« sagde den tyrkiske forsvarsminister, Fikri Isik, i går under et møde i Istanbul med NATOs general­sekretær, Jens Stoltenberg, skriver den tyrkiske avis Hürriyet Daily News.

Ifølge den tyrkiske regering var det den islamiske bevægelse opkaldt efter prædikanten Fethullah Gülen, der stod bag kupforsøget mod præsident Recep Erdoğan i sommer. Kupforsøget blev gennemført af dele af den tyrkiske hær af officerer med tilknytning til Gülen, og det er angiveligt nu nogle af disse officerer, der søger asyl i EU.

Den tyrkiske præsident, Erdoğan, varmede allerede i weekenden op til besøget i Istanbul af NATOs generalsekretær med følgende svada:

»Hvordan kan en terrorist, en terroristsoldat, en soldat som har været involveret i at planlægge et statskup, være ansat i NATO? Det kan de ikke være,« sagde Erdoğan med henvisning til de tyrkiske militærfolk, der er posteret ved NATOS hovedkvarter i Bruxelles.

Kraftig opfordring

Omkring 30 til 40 tyrkiske statsborgere har for nylig søgt om asyl I Tyskland, oplyser kilder til tyrkiske medier, og ifølge det tyske medie Deutsche Welle er de fleste asylansøgere militærfolk med base i NATO i Europa.

Præsident Erdoğan fulgte i går op på sin kritik af EU og beskyldte medlemslandene for at holde hånden over den militante tyrkisk-kurdiske organisation PKK, selv om EU selv har sortlistet PKK som en terrorbevægelse.

»Vi vil have, at I forhindrer medlemmer af terrororganisationer i at operere i jeres lande i ro og mag og sprede propaganda […] Som et land, der er offer for terror, kan vi ikke tolerere, at PKK, som EU selv har stemplet som en terrororganisation, strejfer så frit omkring i EUs medlemslande med plakater af chefterroristen (PKKs fængslede leder, Abdullah Öcalan, red.) og myldrer rundt med deres bannere i gangene i EuropaI vo-Parlamentets bygning.« fastslog den tyrkiske præsident.